pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Proračunski odbor ZN potrdil pravice homoseksualnim parom

Deli na:
Proračunski odbor ZN potrdil pravice homoseksualnim parom

Foto: Reuters

Proračunski odbor Združenih narodov je včeraj potrdil načrt generalnega sekretarja Ban Ki Moona o izenačenju pravic v ZN zaposlenih homoseksualnih zakonskih partnerjev s pravicami, ki jih uživajo poročeni pari različnega spola. Načrt je bil potrjen kljub odločnemu nasprotovanju Rusije.

Ban Ki Moon se je lani odločil, da lahko tudi zakonski partnerji homoseksualcev, zaposlenih v ZN, uživajo vse pravice in ugodnosti, kot so na primer zdravstveno zavarovanje ali pokojnine in podobno.

Rusija ni bila edina država, ki je načrtu nasprotovala, vendar pa je obveljala volja večine, potem ko je Moskva izsilila glasovanje v petem odboru, ki je zadolžen za proračun. Na stran Rusije se je postavilo 42 držav, proti pa jih je bilo 80, med njimi tudi Slovenija. Vzdržalo se je 37 držav, 33 držav pa ni glasovalo.

Ban je predlagal odpravo politike, po kateri so bili homoseksualni uslužbenci ZN deležni le pravic, ki jim jih je dala njihova domača država. Po novem bodo Združeni narodi priznavali zakonski stan uslužbenca, če je bila poroka opravljena kjerkoli je to zakonito oziroma dovoljeno, ne glede na to, ali je to domača država uslužbenca.

Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power je pozdravila zavrnitev ruske pobude, uradno podane v skrbi zaradi naraščanja stroškov. Označila jo je za spodkopavanje generalnega sekretarja in nazadovanje človekovih pravic.