Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Boris Johnson po brexitu preoblikuje vlado

Deli na:
Boris Johnson po brexitu preoblikuje vlado

Boris Johnson - Foto: Profimedia

Britanski premier Boris Johnson se je danes lotil preoblikovanja vlade po brexitu. Med prvimi je s položaja odslovil ministra za Severno Irsko, čeprav je ta prispeval k nedavni obnovi dogovora o delitvi oblasti v tem delu Združenega kraljestva. Vsi ministri za najpomembnejše resorje naj bi položaje ohranili.

Johnson je z odstavitvijo Juliana Smitha poskrbel za presenečenje, saj je bil ta z vseh strani deležen pohval zaradi svojega prispevka pri obnovitvi dogovora o delitvi oblasti, ki je po treh letih zastoja privedel do vnovične vzpostavitve polavtonomne vlade in skupščine na Severnem Irskem.

Kot sicer piše britanski časnik The Times, naj bi dogovor Johnsona neprijetno presenetil, ker vključuje preiskavo domnevnih zločinov, ki naj bi jih v desetletjih sektaškega nasilja zagrešili britanski vojaki, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Vlado glede na današnje odločitve Johnsona zapušča tudi ministrica za podjetništvo Andrea Leadsom. S položaja je odstopil tudi državni pravobranilec Geoffrey Cox, ki je pojasnil, da ga je k temu pozval Johnson. Nadaljnje spremembe naj bi Downing Street naznanil kasneje danes.



Johnson, ki je večji del svoje ministrske ekipe imenoval ob prevzemu premierskega položaja julija lani, po odločilni zmagi konservativcev na decembrskih volitvah ni izvedel bistvenih menjav. So pa viri že takrat napovedovali, da se po izstopu države iz EU obeta obširnejše preoblikovanje.

Po dolgem obdobju, ko je politično dogajanje v državi krojil brexit, se želi Johnson sedaj osredotočiti na notranja vprašanja, vključno s financiranjem policije, zdravstva in infrastrukture.

Nekatera najbolj znana imena na ključnih položajih naj bi sicer te ohranila. Za položaj naj se ne bi bilo treba bati finančnemu ministru Sajidu Javidu, zunanjemu ministru Dominicu Raabu in notranji ministrici Priti Patel. Več menjav naj bi bilo na ravni državnih sekretarjev, kjer naj bi med drugim dosegli popolno spolno uravnoteženost.