Revija Reporter
Svet

Kurz gre v pokoj, Schallenberg je odstopil: bo ta mož novi kancler Avstrije?

STA

3. dec. 2021 7:59 Osveženo: 8:01 / 03. 12. 2021

Deli na:

Karl Nehammer

Profimedia

Po četrtkovem umiku bivšega avstrijskega kanclerja in prvaka ljudske stranke (ÖVP) Sebastiana Kurza iz politike ter odstopu njegovega naslednika Alexandra Schallenberga bo o novemu predsedniku ÖVP in s tem o kanclerskem položaju danes odločalo predsedstvo stranke. Položaj naj bi se nasmihal notranjemu ministru Karlu Nehammerju.

Če bo vodstvo stranke izbralo novega vodjo, naj bi ga potem avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen predvidoma že prihodnji teden zaprisegel na položaj avstrijskega kanclerja.

Podpredsednik koalicijskih Zelenih, podkancler Werner Kogler je že menil, da Nehammer predstavlja "odlično osnovo" za nadaljevanje dela koalicijske vlade med ÖVP in Zelenimi.

35-letni Kurz, ki je pred kratkim postal prvič oče, je v četrtek sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in da bo sedaj čas namenil družini.

Še isti dan je odstop s kanclerjevega položaja sporočil njegov naslednik Schallenberg. Svoj odstopu z mesta kanclerja je utemeljil z besedami, da ni bil nikoli njegov namen in tudi ne cilj, da bi prevzel vodenje stranke. Zavzel se je, da bi moral biti kancler in predsednik stranke ena oseba. Pri tem ni pojasnil, ali želi ponovno prevzeti vodenje zunanjega ministrstva, kjer je bil, preden je prevzel vodenje avstrijske vlade.

Zvečer je nato odstopil tudi finančni minister Gernot Blümel in stranka bo morala najti tudi novega človeka za ta položaj. V medijih se že omenjata ministrica za kmetijstvo Elisabeth Köstinger in gospodarska ministrica Margarete Schramböck. Karoline Edtstadler pa bi lahko prevzela notranje ministrstvo namesto Nehammerja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurza je sicer Schallenberg na položaju kanclerja nasledil 11. oktobra, ko je ta po korupcijskem škandalu in preiskavi odstopil. Protikorupcijsko tožilstvo Kurza v okviru škandala preiskuje zaradi podkupovanja, poneverb in krivega pričanja. Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.