Revija Reporter
Slovenija

Bo Šarec danes sprejel Prešičkov odstop?

STA

28. jan. 2019 6:00

Deli na:

Premier Marjan Šarec in kulturni minister Dejan Prešiček

Bobo

Predsednik vlade Marjan Šarec bo danes dopoldne sporočil, ali minister za kulturo Dejan Prešiček sme ostati na položaju ali ne. Prešiček je v nedeljo zvečer v pismu premieru že ponudil odstop. Ministra obtožujejo zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar zanika.

Prešiček je v pismu, v katerem je ponudil svoj odstop, zapisal, da javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo njega in njegovih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki - kot bi rekel Prešeren - dobro v srcu mislijo. Tega, je še zapisal minister, ne more dopustiti, saj da ni brezčuten človek, kot so ga nekateri želeli prikazati.

Premier Šarec je pred tednom dni začel prejemati pisma, naj razišče razmere, ki vladajo na ministrstvu za kulturo, nanj se je obrnil tudi Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa, ki se je odzval na samomor zaposlenega na ministrstvu.

V javnost so nato začele prihajati različne informacije o tem, kako naj bi se minister in njegov državni sekretar Jan Škoberne neprimerno vedla do zaposlenih na ministrstvu. Poleg domnevnega šikaniranja so Prešičku oponesli tudi uporabo službenega avtomobila za prevažanje njegovih glasbenih inštrumentov z ministrstva na glasbeni konservatorij, kjer je še delno zaposlen. Razmere na ministrstvu je začela preiskovati tudi policija.

Na ministrovo stran so v tem času s pismi podpore stopili nekateri kulturniki, ki so s Prešičkom na položaju zaznali, da so se razmere v kulturni politiki začele premikati na bolje, spet drugi menijo, da mora nemudoma odstopiti.