Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden: Meje Evrope se ne smejo spreminjati pod pritiskom »puškinih cevi«

Deli na:
Biden: Meje Evrope se ne smejo spreminjati pod pritiskom »puškinih cevi«

Foto: Reuters

Ameriški podpredsednik Joe Biden je ob včerajšnjem obisku Romunije znova ostro kritiziral Rusijo in njeno odločitev, da si priključi polotok Krim. Ob tem je poudaril, da se evropske meje ne smejo spreminjati pod pritiskom "puškinih cevi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kar je storila Rusija ne samo, da krši suverenost Ukrajine, ampak tudi osnovno načelo, za katero smo se borili v 20 stoletju," je Biden dejal romunskim in ameriškim vojakov v vojaškem letalskem oporišču Otopeni blizu Bukarešte.

"Meje Evrope se nikoli več ne smejo spremeniti pod pritiski puškine cevi, zato še naprej obsojamo rusko nezakonito okupacijo Krima," je povedal ameriški podpredsednik in opozoril, da bo Zahod izvajal vse večje pritiske na Rusijo, če Moskva ne bo prenehala z napori za destabilizacijo Ukrajine.

V tej državi bodo v nedeljo izvedli predsedniške volitve, s katerimi naj bi poskušali rešiti politično krizo, ki jo je zaostrila ruska priključitev Krima in upor proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, za katere Kijev in Zahod trdita, da jih podpira Rusija.

Biden z včerajšnjim obiskom Romunije in obiskom Cipra, kamor bo prispel v sredo, utrjuje fronto zaveznic proti Rusiji. Bela hiša je sporočila, da je obisk namenjen utrjevanju bilateralnih odnosov med ZDA in Romunijo ter Ciprom, kjer naj bi se Biden sestal tudi s predstavniki turškega dela otoka.

ZDA sicer želijo, da Romunija pomaga oskrbovati Ukrajino s plinom in nafto ter postane pomembnejši dejavnik v evropski energetski varnosti. Za to pa bo potrebno nadaljevati z bojem proti korupciji in utrjevati vladavino prava, o čemer se Biden pogovarja v Bukarešti.