ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Svet

Besna množica napadla veleposlaništvi ZDA v Bengaziju in Kairu

Deli na:
Besna množica napadla veleposlaništvi ZDA v Bengaziju in Kairu

Foto: Reuters

V napadu na ameriški konzulat v Bengaziju v Libiji je bil v torek ubit zaposleni na ameriškem zunanjem ministrstvu, je potrdila državna sekretarka Hillary Clinton. Konzulat je bil, podobno kot veleposlaništvo v Kairu, tarča napada v znak protesta proti v ZDA posnetemu filmu, ki po mnenju protestnikov žali preroka Mohameda.

Konzulat v Bengaziju je napadla skupina oboroženih moških, ki so streljali v poslopje, pri tem pa je bila ena oseba ubita, poročajo tuje tiskovne agencije. Protestniki so tudi podtaknili ogenj v konzulatu. Nasilje je trajalo kake tri ure, nato so se zadeve umirile.

Clintonova je poudarila, da ni opravičila za nasilje. "ZDA obžalujejo vsa prizadevanja, da bi očrnili verska prepričanja drugih. Od začetka smo zavezani verski strpnosti. A jasno moram povedati, da opravičila za tovrstna nasilna dejanja ni," je dejala.

Pred tem je bilo v torek tarča napada tudi ameriško veleposlaništvo v Kairu, okoli katerega so protestniki prebili zid ter strgali ameriško zastavo. Tam žrtev ni bilo, saj je bilo osebje vnaprej opozorjeno in so se iz poslopja pravočasno umaknili.

Okoli polnoči so se protestniki razšli, iz veleposlaništva pa so sporočili, da bo danes konzularni oddelek zaprt.

Napada sta se zgodila prav na obletnico terorističnih napadov 11. septembra, povod pa je na spletu objavljen 14-minutni film, ki naj bi bil žaljiv do islama. V filmu je Mohamed prikazan kot prevarant in ženskar ter poziva k pokolom.

Producent filma Sam Bacile, ameriški državljan judovskega rodu, ki zase trdi, da pozna razmere na Bližnjem vzhodu, je povedal, da je bil objavljen le izsek iz filma, sam pa ni pričakoval tako besnega odziva, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Film, ki naj bi bil satira, naj bi sicer prikazoval zatiranje koptskih kristjanov v Egiptu.

Film v angleščini je bil na spletu objavljen že julija, a je sprožil malo zanimanja, dokler se ni prejšnji teden pojavila verzija s podnaslovi v arabščini. Slednjo je v preteklih dneh večkrat predvajala neka egiptovska televizija.

Loading...