Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama in Clintonova sta se poslovila od ubitih diplomatov

Deli na:
Obama in Clintonova sta se poslovila od ubitih diplomatov

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama in državna sekretarka Hillary Clinton sta se v petek v zračni bazi Andrews nedaleč od Washingtona poslovila od štirih uslužbencev State Departmenta, ki so bili v torek ubiti med napadom na ameriški konzulat v Bengaziju v Libiji.

"ZDA se ne bodo nikoli umaknile iz sveta. Nikoli ne bomo nehali delati za dostojanstvo in svobodo, ki si ga zasluži vsaka oseba. Njihova žrtev ne bo nikoli pozabljena. Kaznovali bomo tiste, ki so nam jih odvzeli," je med drugim dejal Obama.

Clintonova pa je vidno ganjena povedala, da si bodo obrisali solze, utrdili hrbtenice in se neomajni soočili s prihodnostjo. "To delo in možje ter žene, ki tvegajo življenje, da ga opravijo, so v središču tega kar dela Ameriko veliko in dobro," je dejala državna sekretarka ZDA.

Iz Libanona so v petek prepeljali trupla štirih Američanov, ki so bili ubiti v torek v napadu islamskih skrajnežev na konzulat v Bengaziju. Veleposlanik Christopher Stevens se je zadušil v poslopju, ki so ga napadli z metalci raket, Obama in Clintonova pa sta se poslovila še od nekdanjega pripadnika zračnih sil ZDA Seana Smitha, ter nekdanjih pripadnikov posebnih enot Seal Glena Dohertyja in Tyrona Woodsa.



Slovesnosti se je udeležil tudi podpredsednik ZDA Joseph Biden, skupaj s kar osmimi avtobusi uslužbencev State Departmenta in družinskimi člani pokojnih. V petek še vedno ni bilo jasno, ali so ameriški diplomati umrli v spontanih demonstracijah zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu ali pa so film in demonstracije izkoristili pripadniki teroristične mreže Al Kaida za napad na konzulat.

Protesti proti ZDA so se zaradi filma, ki ga je Obama obsodil, v petek nadaljevali in razširili v okoli 20 muslimanskih držav. Obama je v Libijo, kakor tudi v Jemen in Sudan, poslal posebne enote marincev za zaščito diplomatskih predstavništev, ki so jih protestniki ponekod za kratek čas zavzeli in poškodovali.

Demonstracije so se zvrstile med drugim v Indiji, Maleziji, Indoneziji, Pakistanu in Afganistanu, še posebej ostre pa so bile v Sudanu in na Bližnjem vzhodu.