pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prikrivanje v Washingtonu: State Department iz dokumenta o Bengaziju »zbrisal« terorizem

Deli na:
Prikrivanje v Washingtonu: State Department iz dokumenta o Bengaziju »zbrisal« terorizem

Foto: Reuters

Uradni zapisnik o lanskem napadu na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju je ameriški State Department spremenil, tako da je iz njega umaknil vse omembe terorizma, poroča ameriška televizija ABC. To ni v skladu s trditvami Bele hiše, da je bil omenjeni dokument večinoma delo obveščevalne agencije Cia.

V napadu 11. septembra lani je bil ubit ameriški veleposlanik v Libiji Christopher Stevens. Umrl je zaradi zastrupitve z dimom, potem ko je ostal ujet v gorečem poslopju konzulata, ki je bilo tarča napada skupine oboroženih moških. V napadu so umrli še en uslužbenec State Departmenta ter dva ameriška marinca.

V ZDA je napad, do katerega je prišlo v občutljivem času pred predsedniškimi volitvami novembra lani, sprožil vroče politične razprave, ki se še vedno niso povsem umirile. Republikanci administraciji predsednika Baracka Obame očitajo, da je skušala v luči prihajajočih volitev namerno zmanjšati teroristično grožnjo.


Za posebej spornega velja nastop veleposlanice ZDA v ZN Susan Rice kmalu po napadu v Bengaziju, v katerem je zatrdila, da je bil napad posledica tedanjih protiameriških protestov in da ni šlo za terorizem. Nekateri drugi uradniki so namreč dejali, da so takrat že vedeli, da je šlo za dobro organiziran napad, verjetno s strani skrajnih islamistov.

Kot poroča ABC, ki jo povzema britanski BBC, je State Department predlagal, da poda svoje mnenje in predloge glede uradnega zapisnika o dogodkih v Bengaziju, ki so ga nato posredovali ameriškemu kongresu in Riceovi. Iz dokumenta so med drugim želeli odstraniti omembo tega, da je Cia pred napadom opozarjala na teroristično nevarnost v Bengaziju, in pa omembo z Al Kaido povezane skupine Ansar al Šaria.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland naj bi v elektronski pošti Cii in uslužbencem Bele hiše takrat zapisala, da je treba omenjeno iz dokumenta izbrisati, saj "bi lahko člani (kongresa) to izrabili za napade na State Department, češ da ni upošteval opozoril".