stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hillary Clinton čustveno o napadu v Bengaziju

Deli na:
Hillary Clinton čustveno o napadu v Bengaziju

Foto: Reuters

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je danes z nekaj meseci zamude zaradi bolezni le prišla v kongres, kjer je odgovarjala na vprašanja o okoliščinah terorističnega napada na konzulat v Bengaziju 11. septembra 2012. Zaslišanji v dveh odborih sta potekali po pričakovanem scenariju republikanskih napadov in demokratske obrambe.

Republikanci so že lani skušali izkoristiti napad, v katerem je umrl veleposlanik ZDA v Libiji Christopher Stevens in še trije Američani, za zmanjšanje "protiterorističnega" ugleda predsednika Baracka Obame, ki ga je dobil pri volivcih predvsem z ukazom za napad na skrivališče Osame bin Ladna v Pakistanu. Po prepričanju republikancev na čelu s senatorjem Johnom McCainom iz Arizone je administracija po napadu, ki jo je presenetil, skušala zavesti javnost s trditvami, da je šlo za spontane demonstracije zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu.

Za Američane to vprašanje ni bilo nikoli ključnega pomena in Obama je osvojil drugi mandat. Politična ost se je potem usmerila v veleposlanico ZDA pri ZN Susan Rice, ki je po napadu v medijih razlagala, da je šlo za demonstracije zaradi filma. Riceova se je morala na koncu odpovedati upanju na položaj državne sekretarke, za katerega je bil izbran predsednik senatnega odbora za mednarodne zadeve John Kerry iz Massachusettsa, ki se je zaradi tega izločil iz današnjega zaslišanja Clintonove v omenjenem odboru.

Republikanci niso prenehali z ustvarjanjem teorij zarote in so med drugim skušali povezati Bengazi z odstopom direktorja obveščevalne agencije Cia Davida Petraeusa. Ko ni bilo več nobenega dvoma, da je Petraeus odstopil le zaradi zunajzakonskega razmerja s svojo biografinjo, je bil čas za novo teorijo, tokrat zaradi domnevne bolezni Clintonove, zaradi česar ni prišla že prej pričat v kongres. Clintonova je lani zbolela za trebušnim virusom in zaradi dehidracije omedlela, pri čemer se je udarila v glavo in State Department je trdil, da mora počivati.

Republikancem se je zaradi te zgodbe zdelo, da imajo svojo zaroto, dokler zdravniki v New Yorku Clintonove niso zadržali na zdravljenju zaradi krvnega strdka, ki je bil posledica padca. Danes so jo le dočakali, najprej v senatu, potem pa še v odboru za mednarodne odnose predstavniškega doma. Robert Menendez iz New Jerseyja, ki je predsedoval senatnemu odboru namesto Kerryja, je porabil uvodni nagovor za pohvale na račun državne sekretarke, kar so nadaljevali tudi drugi demokrati, ki so ji postavljali "lahka" vprašanja.


Republikanci so odprli vsa znana vprašanja, na čelu z glavnima - zakaj konzulat in veleposlanik nista bila bolje zavarovana in zakaj so člani administracije uvodoma govorili o spontanih demonstracijah. Za Clintonovo je bil nastop pomemben, ker so govorice o njeni morebitni predsedniški kandidaturi leta 2016 vse glasnejše in Bengazi lahko vpliva na njene možnosti. Nekdanjim kolegom je potem pokazala, zakaj so govorice morda več kot upravičene.

Zatrdila je, da je tragedijo Bengazija osebno doživela, saj je bila ob predsedniku in tolažila družinske člane umrlih, ko so marinci nosili krste iz letala v bazi Andrews. Čustveno prizadeti podobi državne sekretarke je kasneje večkrat dodala tudi podobo odločne šefice diplomacije najmočnejše države na svetu. "Povejte mi, kakšna je sploh razlika," je jezno pribila in udarila po mizi v odgovor na vprašanje o zapletanju administracije glede vzroka napada. "Štirje Američani so mrtvi in naša naloga je bila odkriti, zakaj se je to zgodilo," je dejala.

Clintonova je ponovila, da je dala pobudo za oblikovanje neodvisne komisije, ki je lani ugotovila pomanjkljivo delovanje uradov za diplomatsko varnost in za Bližnji vzhod. Sicer pa je komisija ugotovila tudi, da so republikanci nenehno blokirali prošnje State Depatmenta za več sredstev za povečanje diplomatske varnosti. Clintonova je dejala, da je bilo terorističnih napadov na diplomatske cilje v zgodovini veliko in jih bo še več, kljub vsem prizadevanjem. Poudarila pa je, da je bilo veliko več napadov preprečenih. Senatorjem je razložila, da je takšen pač svet, v katerem živimo, in vsem napadom se ne bo mogoče vedno izogniti.

Zagotovila je, da State Department uresničuje 29 predlogov komisije za izboljšanje varnost in tudi druge, o čemer pa ni govorila, ker je to v zaupnih dokumentih. McCain, ki je najglasnejši kritik administracije zaradi Bengazija, je bil tudi tokrat oster, vendar je ostrino malce omilil s šalo, da je Clintonova prišla v senat bojevita kot vedno, in se ji zahvalil za vse njeno delo pri vodenju State Departmenta. Kljub temu je sklenil, da ga njeni odgovori niso zadovoljili.

Zaslišanje v odboru za mednarodne odnose predstavniškega doma kongresa bo na vrsti čez nekaj ur, tudi to pa bo podobno dobro obiskano kot senatno. Zaslišanja v kongresnih odborih ponavadi potekajo z udeležbo enega ali dveh članov. Ko pa je napovedana prisotnost televizijskih kamer, ni praznih stolov, ker gre za priložnost, da si senatorji ali kongresniki ustvarijo ime. Ameriški komentatorji sicer menijo, da bi bilo bolje, če bi si za to našli kakšno lažjo žrtev od izkušene Clintonove, ki je ponovno dokazala, zakaj je na vrhu seznama možnih predsedniških kandidatov.