Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Senatna preiskava ugotovila, da bi bilo napad v Bengaziju mogoče preprečiti

Deli na:
Senatna preiskava ugotovila, da bi bilo napad v Bengaziju mogoče preprečiti

Foto: Reuters

Preiskovalci ameriškega senata so v sredo objavili poročilo o napadu na konzulat v libijskem Bengaziju 11. septembra 2012. Kot so ugotovili, bi bilo mogoče napad preprečiti.

Na 11. obletnico terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 so islamski skrajneži napadli konzulat ZDA v libijskem Bengaziju in pripadajoče poslopje, kjer so imeli sedež obveščevalci agencije Cia. V napadu so umrli štirje Američani, med njimi veleposlanik v Libiji Christopher Stevens.

Kot ugotavlja poročilo, bi bilo napade mogoče preprečiti, če bi odgovorni upoštevali opozorila o nevarnosti in popravili znane varnostne pomanjkljivosti. Napako naj bi naredili tudi obveščevalci, ki vojske niso obvestili, da ima Cia poleg konzulata svoj vohunski center.

Poročilo na 85 straneh med drugim tudi ugotavlja, da je administracija predsednika Baracka Obama potrebovala preveč časa, da prizna, da v Bengaziju ni šlo za spontane demonstracije, ampak za pravi teroristični napad.

Napad je bil sicer pomembna tema pred predsedniškimi volitvami novembra 2012. Republikanski kandidat Mitt Romney je Obamo namreč obtoževal, da je skušala njegova administracija napad sprva namerno znižati na raven protestov, ki so takrat zaradi za muslimane spornega filma o preroku Mohamedu potekali v več islamskih državah.