stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V napadu na konzulat v Bengaziju ubit ameriški veleposlanik

Deli na:
V napadu na konzulat v Bengaziju ubit ameriški veleposlanik

Foto: Reuters

V torkovem napadu na ameriški konzulat v Bengaziju so bili ubiti ameriški veleposlanik v Libiji J. Christopher Stevens in trije uslužbenci, je danes sporočilo libijsko notranje ministrstvo.

"Veleposlanik je bil ubit skupaj s tremi uslužbenci," je sporočil namestnik notranjega ministra Vanis al Šarif. Veleposlanikovo smrt je na Twitterju potrdil tudi namestnik premiera Mustafa Abu Šagur in obsodil napad.

Novico o uboju veleposlanika in treh njegovih kolegov je kasneje potrdila tudi Bela hiša. Ameriški predsednik Barack Obama je v sporočilu za javnost obsodil napad in se poklonil spominu na ubite Američane. Ob tem je odredil "vse potrebne vire" za zagotovitev varnosti ameriških interesov v Libiji in drugih diplomatskih predstavništev po svetu.

Pred potrditvijo Stevensove smrti je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton sporočila, da je bil v napadu na konzulat ubit uslužbenec State Departmenta.

Stevens, karierni uslužbenec ameriškega zunanjega ministrstva, je bil v Libiji od maja, ko je prevzel mesto veleposlanika v Tripoliju.



Veleposlanik je bil ubit, ko je množica oboroženih protestnikov napadla ameriški konzulat zaradi filma, ki naj bi bil žaljiv do islama. Nekaj ur pred tem so islamisti napadli tudi ameriško veleposlaništvo v Kairu.

Sporni film je posnel izraelski Američan, ki je za islam dejal, da je "rak", in prikazal preroka Mohameda, kako spi z žensko, je poročal Wall Street Journal.

Film je danes ostro obsodila tudi afganistanska vlada in ga označila za "nečloveškega in žaljivega. Kot so sporočili iz urada afganistanskega predsednika, je film povzročil verske in kulturne napetosti, pomeni pa "hud udarec za mir in sobivanje".

Ameriško veleposlaništvo v Alžiriji pa je danes Američane v tej državi opozorilo, da se izogibajo večjim zborovanjem in vsem nepotrebnim potovanjem. Po navedbah veleposlaništva poskušajo nenavedene skupine preko spletnih družbenih omrežij organizirati protest pred ameriškim veleposlaništvom.