Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Assange: Obama, prenehaj z lovom na čarovnice

Deli na:
Assange: Obama, prenehaj z lovom na čarovnice

Foto: Reuters

Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange, ki mu je Ekvador v četrtek odobril politični azil, je danes z balkona ekvadorskega veleposlaništva v Londonu prvič nagovoril javnost. Zahvalil se je Ekvadorju in svojim podpornikom, ZDA pa pozval, naj prekinejo "lov na čarovnice" proti WikiLeaksu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriškemu predsedniku Baracku Obami je Assange sporočil, naj stori, kar je prav. "ZDA ne smejo vztrajati pri lovu na čarovnice zoper Wikileaks," je poudaril.

"ZDA morajo ustaviti preiskavo, ki jo vodi FBI. ZDA morajo priseči, da ne bodo poskušale preganjati našega osebja ali podpornikov," je še izjavil Assange.

Poleg tega je ZDA pozval, da iz zapora izpustijo ameriškega vojaka Bradleyja Manninga, ki naj bi WikiLeaksu posredoval zaupne ameriške dokumente. "Če je Bradley Manning v resnici storil, česar je obtožen, je junak, vzor za vse nas in eden najpomembnejših političnih zapornikov v svetu," je poudaril.

Ustanovitelj WikiLeaksa je v svojem nastopu omenil tudi uporniško rusko punkovsko zasedbo Pussy Riot, članice katere je moskovsko sodišče v petek obsodilo na dve leti zapora zaradi provokativnega nastopa v osrednji moskovski cerkvi, med katerim so odkrito kritizirale režim ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Gre za eno vrsto zatiranja. Popolnoma enoten in odločen mora biti tudi odgovor nanjo," je dejal Assange.


Posebej se je Assange za izkazan pogum zahvalil ekvadorskemu predsedniku Rafaelu Correi, ki mu je odobril politični azil. Zahvalil se je vsem latinoameriškim državam in svojim podpornikom po vsem svetu. Nagovoril pa je tudi svoja otroka in jima obljubil, da bo njihova družina vendarle kmalu spet skupaj.

Assange je s tem potrdil besede svojega odvetnika Baltasarja Garzona, ki je novinarjem predtem dejal, da je njegov varovanec "bojevito razpoložen". Svoje odvetnike je Assange po Garzonovih besedah namreč pooblastil, naj "s pravnimi postopki ščitijo njegove pravice, pravice WikiLeaksa in vseh, proti katerim trenutno teče preiskava".

Assangeov nastop so z budnim očesom spremljali številni britanski policisti, ki bi ga lahko aretirali, če bi le za trenutek zapustil stavbo ekvadorskega veleposlaništva.

V Veliki Britaniji mu namreč grozi aretacija in izročitev Švedski, kjer je obtožen spolnih napadov. V strahu, da bi ga Švedska izročila naprej ZDA, kjer bi mu zaradi izdaje državnih skrivnosti grozila celo smrtna kazen, se je Assange junija zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo, kjer je zaprosil za politični azil.

Ekvador je njegovo prošnjo v četrtek odobril, vendar Velika Britanija ne želi Assangeu zagotoviti varnega prehoda z veleposlaništva do letališča, od koder bi lahko odletel v Ekvador.

Correa je zato v petek zatrdil, da lahko Assange na ekvadorskem veleposlaništvu ostane za zmeraj.