bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Anders Breivik tudi formalno obtožen terorizma

Deli na:

Norveško tožilstvo je danes desničarskega skrajneža Andersa Behringa Breivika, ki je lani v dvojnem napadu ubil 77 ljudi, formalno obtožilo "terorističnega dejanja" in "naklepnega umora", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na te obtožbe Breiviku grozi 21 let zapora, ki bi ga lahko podaljševali, dokler bi veljal za nevarnega družbi. Če pa bi ga spoznali za neprištevnega, ga čaka psihiatrična bolnišnica, najverjetneje do konca življenja.

Obtožnico, dolgo 19 strani, so danes Breiviku, ki je v priporu v zaporu Ila blizu Osla, že prebrali. Po pričevanju enega izmed policistov, ki je spremljal predstavitev obtožnice, je bil Breivik ob tem povsem miren. 33-letnemu skrajnežu bodo začeli soditi 16. aprila.

Tožilstvo je sicer minuli teden sporočilo, da je pod določenimi pogoji pripravljeno pristati na to, da je bil Breivik v času napadov neprišteven, s čimer ne bi bil odgovoren za svoja krvava dejanja.

Tako bi se bilo tožilstvo pripravljeno odpovedati zahtevi po zaporni kazni, a si je hkrati pridržalo pravico, da to mnenje spremeni, če bi se do konca sodnega procesa pojavile nove ugotovitve glede Breivikovega duševnega zdravja.Trenutno izvajajo že drugo psihiatrično oceno Breivika, ki jo je odredilo sodišče, potem ko je prva konec lanskega leta pokazala, da je bil v času napada neprišteven. To je sprožilo številne kritike v nekaterih krogih, predvsem svojcev žrtev.

Sojenje se bo ne glede na to drugo psihiatrično mnenje začelo 16. aprila, na koncu pa bo odločitev o tem, ali je Breivika moč obsoditi na zaporno kazen, v rokah sodnika.

Breivik je priznal, da je 22. julija lani najprej izvedel bombni napad na poslopje norveške vlade, kjer je umrlo osem ljudi. Kasneje je izvedel še strelski pohod na pripadnike podmladka laburistične stranke na otoku Utoya okoli 40 kilometrov iz Osla, kjer je življenje izgubilo 69 večinoma mladih ljudi.

A krivdo Breivik zanika in pravi, da je poveljnik odporniškega gibanja, ki želi z oblasti odstraniti evropske vlade in jih nadomestiti z domoljubnimi, ki bodo iz Evrope izgnale muslimanske priseljence. Preiskovalci niso našli nobenega dokaza, da bi takšno gibanje obstajalo, in menijo, da je Breivik sam načrtoval in izvedel napad.