Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zvezdni trenutek slovenske zgodovine: pred 30 leti je Slovenija postala samostojna in neodvisna država

Deli na:
Zvezdni trenutek slovenske zgodovine: pred 30 leti je Slovenija postala samostojna in neodvisna država

Na Triglau je 26. junija 1991 zaplapolala slovenska zastava. - Foto: Bobo

Ozrli smo se na zvezdni trenutek slovenske zgodovine. Pred tridesetimi leti, 25. junija 1991, je prva demokratično izvoljena skupščina sprejela temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in deklaracijo o neodvisnosti. Na ploščadi pred parlamentom je bila dan pozneje slovesno razglašena samostojnosti in neodvisna država – Republika Slovenija.

Oktobra 1990 je CIA natančno napovedala razvoj dogajanja: v enem letu bo Jugoslavija prenehala delovati kot zvezna država.

Iz Beograda je v Ljubljano prispel ameriški vojaški ateše in se namestil v hotelu Slon – ne da bi se javil slovenskim oblastem. Kaj je pisalo v depeši, ki jo je poslal 27. junija, na dan najhujših spopadov?

Zakaj je bila v Sloveniji poražena JLA, regionalna balkanska vojaška sila, nam je pojasnil polkovnik dr. Tomaž Kladnik iz Centra vojaških šol Slovenske vojske.


Polkovnik Kladnik je opozoril tudi na nekaj šibkih točk slovenske strani v spopadi z agresorjem.

Kako je dneve vojne videl Drago Jančar v dnevniških zapisih objavljeni v Mohorjevem koledarju? Za pokušino 2. julij: »Na Cankarjevi slišim novinarko BBC, ki sprašuje Ljubljančane, kaj bodo storili, ko bo kolona tankov prišla do Slovenije. Kaj mislijo o sinočnji grožnji z letalskim napadom? Postavim se na tisto stran, kjer stoji z mikrofonom in kamero in grem nedolžno proti njej, ustavi me in zastavi vprašanje, ki sem ga že prej slišal. Odgovorim: 'We shall never surrender'. Novinarka se smeje; Churchillove besede iz časa najhujšega pritiska na Anglijo pozna vsak Otočan.«

Zakaj tako velika razlika  med deležem Slovencev, ki so leta 1990 želeli osamosvojitev v takšni ali drugačni obliki in tistimi, ki so (sočasno) želeli še jasen prelom s socialistično Slovenijo?
 
VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24