20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žiga Turk: Ministra Lukšič in Žekš sta mi pustila 185 milijonsko luknjo

Deli na:
Žiga Turk: Ministra Lukšič in Žekš sta mi pustila 185 milijonsko luknjo

Foto: Bobo

"Igor Lukšič v zvezi z Univerzijado išče prepir. Jaz ga nisem. V zadnjih dneh sem se izogibal temu, da bi kazal s prstom in iskal krivca. Po krivici se je v javnosti ustvaril vtis, da je za vse kriv župan Kangler," je na svojem blogu zapisal inister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Turk se je odzval na trditev bivšega ministra za šolstvo Igorja Lukšiča, da vlada mora financirati mariborsko Univerzijado, ker jo k temu zavezuje sklep državnega zbora iz leta 2008. Sklepa o nefinaciranju vlada sama ne more sprejeti, meni Lukšič, lahko pa predlaga državnemu zboru, da odstopi od omenjenega sklepa.

Minister Lukšiču odgovarja, da "vlada ni odpovedala Univerzijade, ampak je samo ugotovila, da sredstev za Univerzijado v proračunu ni." Morda bi morala bolj jasno povedati, da jih ji zagotovil Lukšič, se sprašuje Turk, ki ob tem dodaja: "Mimogrede, luknja, ki sta mi jo pustila ministra Lukšič in Žekš je težka 185.000.000 evrov." Denarja za vse resorje, ki jih pokriva, imam tako samo do srede novembra, pravi minister.


Vlado bi k financiranju Univerzijade državni zbor lahko zavezal samo z zakonom, a tega ni storil, nadaljuje Turk. Sklep DZ jo zgolj zavezuje, da poravna do 30 odstotkov stroškov Univerzijade, Preostalih 70 odstotkov morajo organizatorji dobiti drugje, vendar, piše minister, tega denarja nima nihče.

Turka je pri tej argumentaciji podprl celo bivši minister za visoko šolstvo Gregor Golobič, ki je na Twitterju zapisal: "Lukšičevo dociranje ob Univerziadi o nadrejenosti državnega zbora vladi zmotno predpostavlja, da je DZ skupščina in vlada njen izvršni svet."

Turk se je še vprašal, ali bo potrebno ugotavljati odgovornost ministra Lukšiča, ki je po njegovem "dal denar za nerazumno visoko kotizacijo (najvišjo, ki jo je plačal katerikoli organizator Univerzijade). 3.000.000 je dal Slovenski univerzitetni športni asociaciji (SUSA), organizaciji z minimalnimi prihodki in premoženjem in od katere bo zelo težko karkoli izterjati nazaj." Denar je dal na podlagi neresnih finančnih načrtov za izvedbo tekmovanj, kar je ugotavljalo tudi računsko sodišče, piše Turk.