severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Žiga Turk: Ministra Lukšič in Žekš sta mi pustila 185 milijonsko luknjo

Deli na:
Žiga Turk: Ministra Lukšič in Žekš sta mi pustila 185 milijonsko luknjo

Foto: Bobo

"Igor Lukšič v zvezi z Univerzijado išče prepir. Jaz ga nisem. V zadnjih dneh sem se izogibal temu, da bi kazal s prstom in iskal krivca. Po krivici se je v javnosti ustvaril vtis, da je za vse kriv župan Kangler," je na svojem blogu zapisal inister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Turk se je odzval na trditev bivšega ministra za šolstvo Igorja Lukšiča, da vlada mora financirati mariborsko Univerzijado, ker jo k temu zavezuje sklep državnega zbora iz leta 2008. Sklepa o nefinaciranju vlada sama ne more sprejeti, meni Lukšič, lahko pa predlaga državnemu zboru, da odstopi od omenjenega sklepa.

Minister Lukšiču odgovarja, da "vlada ni odpovedala Univerzijade, ampak je samo ugotovila, da sredstev za Univerzijado v proračunu ni." Morda bi morala bolj jasno povedati, da jih ji zagotovil Lukšič, se sprašuje Turk, ki ob tem dodaja: "Mimogrede, luknja, ki sta mi jo pustila ministra Lukšič in Žekš je težka 185.000.000 evrov." Denarja za vse resorje, ki jih pokriva, imam tako samo do srede novembra, pravi minister.


Vlado bi k financiranju Univerzijade državni zbor lahko zavezal samo z zakonom, a tega ni storil, nadaljuje Turk. Sklep DZ jo zgolj zavezuje, da poravna do 30 odstotkov stroškov Univerzijade, Preostalih 70 odstotkov morajo organizatorji dobiti drugje, vendar, piše minister, tega denarja nima nihče.

Turka je pri tej argumentaciji podprl celo bivši minister za visoko šolstvo Gregor Golobič, ki je na Twitterju zapisal: "Lukšičevo dociranje ob Univerziadi o nadrejenosti državnega zbora vladi zmotno predpostavlja, da je DZ skupščina in vlada njen izvršni svet."

Turk se je še vprašal, ali bo potrebno ugotavljati odgovornost ministra Lukšiča, ki je po njegovem "dal denar za nerazumno visoko kotizacijo (najvišjo, ki jo je plačal katerikoli organizator Univerzijade). 3.000.000 je dal Slovenski univerzitetni športni asociaciji (SUSA), organizaciji z minimalnimi prihodki in premoženjem in od katere bo zelo težko karkoli izterjati nazaj." Denar je dal na podlagi neresnih finančnih načrtov za izvedbo tekmovanj, kar je ugotavljalo tudi računsko sodišče, piše Turk.