Revija Reporter
Slovenija

Žiga Malek, okoljski znanstvenik: Ljudje iz Letuša so podnebni migranti

Katarina Keček
1 476

10. dec. 2023 20:00

Deli na:

Žiga Malek, okoljski znanstvenik

Primož Lavre

Dr. Žiga Malek je okoljski znanstvenik, ki preučuje, kako ljudje izrabljamo in spreminjamo zemeljsko površje zaradi lastnih potreb. Zadnja leta je raziskoval na amsterdamskem Inštitutu za okoljske študije, trenutno se v Avstriji ukvarja z ekosistemi in okoljskimi spremembami, prihodnje leto bo raziskovanje o našem odnosu do Zemlje nadaljeval na ljubljanski biotehnični fakulteti.

»Posledice podnebnih sprememb in našega slabega odnosa do planete se nam že dogajajo,« pravi dr. Malek, »imamo tudi že prve podnebne migrante v Sloveniji, ki zagotovo ne bodo zadnji.«

So deli sveta, ki se segrevajo bolj kot povprečje, med njimi tudi Slovenija, saj se je segrela že za skoraj dve stopinji v primerjavi s predindustrijsko dobo, hkrati se je količina padavin na letni ravni zmanjšala za 10 do 15 odstotkov, opozarja Malek.

Zakaj se mora nekdo peljati s tankom v službo ali v trgovino, ki je kilometer proč, se Malek zgraža nad ljudmi, ki si omislijo nepotrebno velike avtomobile in se z njimi vozijo tudi ko bi lahko šli peš.

»Mi smo del Evrope, za nas bodo spremembe pomenile višje cene, za marsikateri drug del sveta pa to pomeni precej slabšo dosegljivost določenih izdelkov, kot so meso, jajca, mleko. Ne bom rekel, da na mizi ne bomo imeli banan in mesa, bo pa vse dosti dražje.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24