laborghini-huracan-1 Svet24.si

Foto: Uničil prestižnega lamborghinija, ker se ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Placeholder Necenzurirano

Hišne preiskave v zadevi preplačana sodna stavba

tatjana bobnar bostjan lindav bobo2 Reporter.si

Policija se dela neumno in se v odgovorih ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

alen-šalinović Njena.si

Igralec po ločitvi: 'Razpadel sem tudi sam ...'

doncic Ekipa24.si

Kako hudo je? Trener Dallasa razkril, da je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slopak presegel zaveze kar za 1,2 tisoč ton

Deli na:
Slopak presegel zaveze kar za 1,2 tisoč ton

Dr. Boštjan Aver, direktor družbe Slopak - Foto: Barbara Reya

Slopak gradi prihodnost v doseganju okoljskih ciljev.

Družba Slopak, prepoznana kot vodilni akter na področju ravnanja z odpadno embalažo, je v obdobju od januarja do avgusta 2023 prevzela več kot 22 tisoč ton mešane komunalne odpadne embalaže (MKOE). Ta izjemna uspešnost jih tudi v letu 2023 ponovno postavlja na vrh industrije ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji, čeprav se soočajo z izzivi, ki izvirajo iz nenadno spremenjene zakonodaje v drugi polovici leta 2022. Kljub slednjemu je direktor družbe Slopak, dr. Boštjan Aver, prepričan, da se visoka kakovost dela in trajnostne prakse lahko izkažejo v dobrem uspehu.

»Tako je Slopak v prvi polovici leta 2023 rešil tudi prevzem preostale MKOE za leto 2022. Takrat so bili številni pomisleki, da ne bo prevzel razlike do 82% deleža glede obveznosti pobiranja MKOE v 4. kvartalu leta 2022.

Namreč šele septembra 2022 sprejeta Uredba o embalaži in odpadni embalaži je zaradi izravnave določala Slopaku kar 82% tržni delež za omenjeni kvartal. To je bilo glede na podpisane letne pogodbe z družbami za sortiranje MKOE nemogoče fizično izvesti, saj je bil Slopakov tržni delež na letni ravni okoli 39%«, pojasnjuje Aver.

Izjemna realizacija: preseženih 100 odstotkov prevzete MKOE

Slopak je v obdobju od  januarja do avgust 2023 pri IJS prevzel več kot 22 tisoč ton MKOE. To predstavlja največji indeks realizacije pobrane MKOE med vsemi družbami za ravnanje z odpadno embalažo (DROE).

Dr. Aver poudarja, da so dosegli izjemno visok realizirani delež, ki znaša 105,9 odstotka, presegajoč njihovo zavezano obveznost za več kot 5 odstotkov ali več kot 1,2 tisoč ton. Slopak se je s tem dosežkom zanesljivo uvrstil na 1. mesto v rangiranju med vsemi družbami za ravnanje z odpadno embalažo, kar jasno potrjuje izjemno kakovost našega dela," izpostavlja direktor družbe.

Aver še poudarja, da so s tem ne le presegli postavljene cilje, ampak postavili visok standard, ki utrjuje njihov položaj kot vodilnega akterja na področju učinkovitega upravljanja z odpadno embalažo v Sloveniji.

Foto: Slopak - Fotografija je simbolična.

Rekordna količina prevzete steklene odpadne embalaže                

Slopak je v več kategorijah odpadne embalaže prevzel velike količine. Pri tem je dosegel visoko raven realizacije, kar kaže na njihovo predanost okoljski trajnosti in učinkovitemu ravnanju z odpadno embalažo. Aver poudarja: "Ponosni smo na visoko učinkovitost pri prevzemu in recikliranju MKOE v prvi polovici leta 2023." Podatki sami po sebi nazorno prikazujejo njihovo učinkovitost.

»Slopak je prevzel več kot 12,5 tisoč ton steklene odpadne embalaže. To je več kot 60% celotne količine prevzete steklene odpadne embalaže v Sloveniji. Skupna količina prevzete steklene odpadne embalaže presega našo obveznost za skoraj 165 ton, kar kaže na našo  izjemno učinkovitost."

Več kot 100 odstotkov pri prevzemu papirne odpadne embalaže, natančneje 102 odstotka, obveze pobiranja ter realizirani delež prevzema lesene odpadne embalaže, ki znaša skoraj 140 odstotkov glede na obveznost pobiranja sta po mnenju direktorja Slopaka dokaz njihove trajnostne predanosti.

Izzivi nenadno spremenjene zakonodaje v letu 2022

Kljub temu se Slopak sooča z izzivi, ki izhajajo iz spremenjene zakonodaje. Izpostavimo lahko neizpolnjevanje obveznosti prevzemanja posameznih frakcij KOE po posameznih DROE.

"Zaskrbljujoče visok je delež neprevzetih količin predvsem s strani drugih DROE na slovenskem trgu, ki skupaj znašajo približno 3.900 ton," opozarja direktor Aver. »Če upoštevamo omenjen presežek preveč prevzetih količin KOE s strani Slopaka, bi neprevzete količine KOE s strani ostalih DROE skupaj v prvi polovici leta 2023 znašale že čez 5.100 ton.  

Slopak je kot vedno redno prevzemal MKOE. Odgovornost je prevzel tudi po nenadni spremembi izračuna deleža pobiranja MKOE v lanskem letu, ko je izračun krepko presegel njegove deleže obveznosti pobiranja MKOE. Kljub temu pa se Slopak zavezuje k izpolnjevanju vseh obveznosti«, zaključi direktor družbe Slopak.

Slopak v 20-ih  letih prevzel več kot 1,5 mio ton embalaže

Kot najstarejša družba za ravnanje z odpadno embalažo, ki deluje po načelu nedobičkonosnosti, Slopak s svojimi aktivnostmi omogoča vključevanje sekundarnih surovin nazaj v proizvodnjo novih izdelkov ter s tem zmanjšuje okoljske obremenitve. Slopak se lahko pohvali z več kot 1,5 milijona tonami prevzete odpadne embalaže v svojih več kot dvajsetih letih delovanja.

"Trajnost ni le cilj, ampak je v Slopaku naše poslanstvo. Med našimi glavnimi cilji je tudi ozaveščanje in informiranje splošne javnosti o pomenu pravilnega ločevanja odpadkov, ponovni uporabi ter zmanjševanju smetenja. S tem spodbujamo trajnosten način življenja in krožno ekonomijo," jasno pove Aver.

To poudarja aktivno vlogo Slopaka v skupnosti in s tem tudi njihovo odgovornost. Slopak ostaja zvest svojemu poslanstvu trajnostnega ravnanja z embalažo, postavljajoč zgled drugim podjetjem v tej smeri. Kljub izzivom spremenjene zakonodaje ostajajo predani učinkovitemu in trajnostnemu upravljanju z odpadno embalažo, ustvarjajoč prihodnost, ki bo odražala skrb za okolje in družbeno odgovornost.