Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ali bo Janši uspelo »streti jajca« poslancem NSI in rešiti Andreja Vizjaka?

Deli na:
Ali bo Janši uspelo »streti jajca« poslancem NSI in rešiti Andreja Vizjaka?

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Državni zbor danes razpravlja o interpelaciji zoper okoljskega ministra Andreja Vizjaka, ki bo uspešna le v primeru, če bo za njegovo razrešitev glasovalo najmanj 46 poslancev.

Štiri opozicijske stranke in nepovezani poslanci imajo skupaj 43 glasov, kar je tri premalo. Nova samostojna poslanka Matej Udovč, ki je iz SMC/Konkretno prebegnila v stranko Naša dežela Aleksandra Pivec, je dejala, da se bo glede glasovanja odločila na podlagi razprave.

Podobna sta izjavila tudi poslanca Desusa Ivan Hršak in Branko Simonovič, vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša je zaradi hude bolezni odsoten, Robert Polnar, ki sicer ni več član Desusa, pa bo glasoval proti interpelaciji.

Interpelacija bi torej uspela, če bi jo podprla oba navzoča poslanca Desusa in še prebegla poslanka Naše dežele, kar pa je malo verjetno. Ključni bodo torej glasovi poslancev NSI, ki je javno odpovedala podporo ministru Vizjaku.

Kot je znano, je prvak NSI Matej Tonin, sicer tudi podpredsednik vlade, v kateri je obrambni minister, večkrat javno povedal, da minister Vizjak ne uživa več njihove podpore, zato pričakuje, da bo sam odstopil oziroma da bo njegovo razrešitev.

Foto: Primož Lavre - Matej Tonin in Janez Janša

To se ni zgodilo, nasprotno, premier Janez Janša je v intervjuju za priložnostno izdajo Demokracije izjavil, da »sama nepodpora ministru sicer ni neposredna kršitev koalicijske pogodbe, medtem ko podpora interpelaciji je. /…/ V primeru neposredne kršitve koalicijske pogodbe se stranka, ki jo prekrši, sama izloči iz koalicije. To je jasno vsem že od podpisa pogodbe dalje.«


Z drugimi besedami, če poslanci NSI ne bodo podprli Vizjaka tako, da se bodo med glasovanjem o interpelaciji zgolj vzdržali, potem to ne bo kršitev koalicijske pogodbe, podobno kot to ni bila njihova vzdržanost ob glasovanju o interpelaciji zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. Ampak prav zaradi vzdržanosti so ga rešili, saj je bilo za njegovo razrešitev treba zbrati vsaj 46 glasov.

Na prav to pa so opozorili nekateri veljaki NSI. Denimo, nekdanji poslanec in donedavni ormoški župan Alojz Sok je na kongresu NSI rekel, da se v primeru Vizjaka »ne bi smeli ustrašiti napovedi predsednika vlade, da bi glasovanje za interpelacijo pomenilo prelom s koalicijsko pogodbo, sicer nam bodo volivci to zamerili in vprašanje je, kakšni bodo rezultati na volitvah.«

Podobno kot Sok menita tudi evropska poslanka Ljudmila Novak in član izvršilnega odbora Janez Pogorelec, vendar pa vsi trije niso poslanci, zato o Vizjakovi usodi ne bodo odločali. Glede na zadnje informacije tudi ni verjeti, da bi si bodo poslanci NSI upali podpreti interpelacijo in s tem tvegati izgon iz »Janševega raja«.

Minister Vizjak si je njihovo nezaupanje prislužil z izjavami na 14 let starem posnetku pogovora s tajkunom Bojanom Petanom, v katerem mu je dajal nasvete, kako naj se polasti Term Čatež, pri tem pa je med drugim izjavil, da je plačevanje davkov »glupo« in da bodo, če bo treba, tudi kakšnemu sodniku »strli jajca.«

To je bil tudi glavni razlog za interpelacijo, ki jo je zoper ministra vložila opozicija. Če se bodo poslanci NSI med glasovanjem vzdržali in s tem Vizjaka rešili, lahko z njegovimi besedami rečemo, da jim je Janša uspel »streti jajca«, Tonin pa se bo s svojim pompoznim nastopanjem, še bolj osramotil. Njegove besede že tako niso vredne počenega groša.