908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Slovenija

Zares napadel Černača: Ignorantsko vedenje poslanca

Deli na:

Poslanec Zaresa in član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Franci Kek se sprašuje, ali je komisija dovolj kompetentna za nadzor varnostnih služb. Zato v Zares predlagajo uvedbo posebnih strokovnih sodelavcev komisije - članov komisije z omejenimi pravicami in odgovornostmi, ki bi poslancem nudili pomoč na terenu.

Poslanec Zaresa in član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Franci Kek se sprašuje, ali je komisija dovolj kompetentna za nadzor varnostnih služb. Zato v Zares predlagajo uvedbo posebnih strokovnih sodelavcev komisije - članov komisije z omejenimi pravicami in odgovornostmi, ki bi poslancem nudili pomoč na terenu.

Kot je dejal Kek, se vse prevečkrat zgodi, da z glasovanjem pride do sklepov, ki se jih potem izkorišča za politične izjave. Tudi ko gre komisija na teren, poslanec Zaresa ni prepričan, da "vidijo vse, kar bi morali videti". Zato v Zaresu razmišljajo o uvedbi strokovnih sodelavcev komisije.

Podpredsednik Zaresa Branko Lobnikar je dodal, da v tem smislu razmišljajo tudi o spremembi zakonodaje. Ideja pa je tudi, da bi državi zagotovili "neodvisen nadzorstveni organ na tem področju" oz. varuha s področja policijske dejavnosti, ki bi neodvisno od vlade, policije in državnega zbora opravljal ta nadzor.

Sicer pa je Lobnikar prepričan, da vedenje predsednika komisije Zvonka Černača (SDS) v zadnjem času resno ogroža sistem nacionalne varnosti, namesto da bi ga krepilo. Predlagani sklepi komisije glede poročila o delu komisije v letu 2008 in nastopi Černača ob razpravi o interpelaciji notranje ministrice Katarine Kresal po besedah Lobnikarja kažejo na to, da predsednik komisije ne razume pomena nadzora nad varnostnimi službami.

Kot je poudaril Lobnikar, mora biti nadzor opravljen v skladu s strokovnimi smernicami in profesionalno etiko. "Postavlja se vprašanje, kdo bo nadzoroval nadzorovalce, če lahko nadzorovalci, ki ga izvajajo v imenu parlamenta, to naredijo na takšen način, da vse stvari zbanalizirajo," je poudaril podpredsednik Zaresa. Sprašuje se tudi realnosti sklepov glede poročila komisije, ki jih bo danes obravnaval državni zbor.

Poročilo komisije za leto 2008 namreč tudi govori o osebi, ki je Slovensko Obveščevalno-varnostno agencijo zapustila leta 2006, je pojasnil. Pri tem gre za nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja. Po Lobnikarjevem mnenju želijo nekateri to komisijo na ta način zlorabiti, zato se sprašuje, ali v SDS verjamejo, da je Černač kompetentna oseba za predsednika komisije.

Lobnikar je komentiral tudi razkritje lokacije nadzornega centra na razpravi o interpelaciji Kresalove. Dejal je, da informacija, do katere je Černač prišel s svojim delom v komisiji, sicer za nepoučene lahko pomeni manjši spodrsljaj, vendar pa gre po njegovem za "zelo ignorantsko vedenje poslanca". Tisti, ki so zainteresirani za te podatke, jih lahko s pridom izkoristijo, je dejal.

Nadzorni center je sicer po besedah Lobnikarja verjetno prostor ali način dela, kjer se izvajajo policijske naloge s pomočjo posebnih policijskih ukrepov. "Gre za neko logistično vozlišče, od koder potekajo akcije, se usmerja delo, se stekajo informacije in izvaja analitično delo," je pojasnil Lobnikar, a dodal, da podrobnosti ne pozna, saj ga še ni videl.