kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napad na Homs

Deli na:
Napad na Homs

Foto: Reuters

Sirska vojska po 26 dneh obstreljevanja skuša z obsežno kopensko ofenzivo pridobiti nadzor nad mestom Homs, žariščem protestov proti predsedniku Bašarju al Asadu. Po varnostnih virih naj bi vojska včeraj prodrla v četrt Baba Amr. Sirski aktivisti to zanikajo z besedami, da imajo četrt pod nadzorom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sirski aktivisti sicer priznavajo, da so sile režima Homs obkolile in da ga vztrajno oblegajo, vendar zanikajo, da jim je uspelo prodreti v Babo Amr, ki naj bi jo uspešno branili dezerterji iz al Asadove vojske, ki so se pridružili nasprotnikom režima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ne glede na to so aktivisti pričeli z evakuacijo civilnega prebivalstva iz četrti, saj sile režima ciljajo tudi kraje, ki so bili v preteklosti varni, so sporočili aktivisti Sirskega observatorija za človekove pravice.

Ogorčenost nad obleganjem Homsa so danes izrazile ZDA, ki so v ta namen na pogovor na ameriško zunanje ministrstvo poklicali sirskega odpravnika poslov v ZDA Zuheirja Džaburja. ZDA so Sirijo pozvale, naj "izpolni zavezo h koncu nasilja, dano Arabski ligi 2. novembra, in umakne vojsko iz mest" ter sprejme načrt Arabske lige za miren prenos oblasti.

Medtem ko nasilje v državi, ki je že 11 mesecev prizorišče protestov proti al Asadu, ne pojenja, sirska vlada še naprej preprečuje kakršnokoli mednarodno humanitarno posredovanje. Vstop v državo je Damask ne glede na pozive al Asadu sicer razmeroma naklonjene Rusije danes zavrnil podsekretarki Združenih narodov za humanitarne zadeve in pomoč Valerie Amos, ki je želela oceniti razmere v Siriji.


Amosova, ki naj bi v Sirijo odpotovala na poziv generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, je zavrnitev sprejela z razočaranjem. S sirskim vodstvom je namreč želela govoriti o potrebi po zagotavljanju humanitarne pomoči ljudem, ki jih je prizadelo nasilje zadnjih mesecev.

"ZN in naši partnerji smo pripravljeni pomagati olajšati ljudem v Siriji dostop do humanitarne pomoči, ki jo krvavo potrebujejo," je dejala Amosova.

O nasilju in kršitvah človekovih pravic v Siriji so medtem danes razpravljali tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle, njegov francoski kolega Alain Juppe in poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski, ki so prav tako opozorili na nujnost zagotavljanja dostopa do humanitarne pomoči in obsodili številne kršitve človekovih pravic v državi.

Prizadevali si bomo za to, da bodo morali odgovarjati odgovorni za številne kršitve človekovih pravic v Siriji, za zločine, ki jih bo morda mogoče označiti za zločine proti človečnosti, so še zatrdili ministri v skupni izjavi za javnost.

Pozvali so tudi h koncu nasilja v Homsu in k vzpostavitvi pogojev za varno in hitro evakuacijo tujih novinarjev iz obkoljenega mesta. Iz Homsa naj bi sicer prav včeraj uspelo pobegniti španskemu novinarju Javierju Espinosi. Ta naj bi se sedaj nahajal v Libanonu, med tem ko se v Homsu še vedno nahajata dva francoska novinarja, poroča AFP.