severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Komisija: Slapnik si je vdor v telefon Župevčeve izmislil

Deli na:
Komisija: Slapnik si je vdor v telefon Župevčeve izmislil

Foto: Arhiv Reporterja

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je soglasno sprejela sklep, da si je poslanec Zares Tadej Slapnik nezakonit poseg v telekomunikacijsko zasebnost poslanke SD Melite Župevc izmislil. Slapnik in Dušan Kumer (SD) sta sejo sicer obstruirala.

Komisija s sprejetim sklepom tudi ocenjuje, da gre v tem primeru za nedostojno politično manipulacijo in zavajanje javnosti.

Predsednika komisije Zvonka Černača je namreč zmotilo, da Župevčeva tudi danes ni prišla na sejo, čeprav je bila vabljena. Po prejšnji seji je Župevčeva Černaču poslala dopis, v katerem je zapisala, da se od nje pričakuje, da se brani za v javnosti nikoli izrečene besede. Černač je na današnji seji ocenil, da gre pri tem za "očitno skrito igro" med Slapnikom in Župevčevo.

Černač je opozoril še, da po pridobljenem magnetogramu z novinarske konference 19. septembra izhaja, da je Slapnik res pojasnil, kaj se je dogajalo s telefonom Župevčeve. A hkrati iz magnetograma ni razvidno, da bi Slapnik novinarjem dejal, da je Župevčeva dogajanje prijavila policiji. Po magnetogramu sodeč je poslanec SD Dejan Levanič dejal: "Če so kakšne grožnje bile, se to mora prijaviti, to je gospa Župevc že naredila, prijavila policiji."

Potrditev navedbe, da Slapnik novinarjem ni govoril o prijavi policiji, je bil tudi eden od vzrokov, da je ta poslanec Zares napovedal obstrukcijo seje. Spomnil je tudi, da sta s Kumrom predlagala, naj se na sejo vabi strokovnjake, ki bodo pojasnili, kako je možno vdirati v telefone.

Prav tako je Slapnik predlagateljem seje dejal, da "kako si privoščijo neutemeljeno" napadati njihove nastope v javnosti. Spomnil je, da jim je Župevčeva sporočila, da se seje ne namerava udeležiti, a da kljub temu, tako Slapnik, nadaljujejo z javnim linčem.

Černač mu je odgovoril, da si je "sam skuhal to godljo" in nadaljeval, da "gre za grobe manipulacije, ki so bile posredovane v javnost s točno določenim namenom". Menil je, da so sedaj na točki, ko bi Slapnika lahko tudi ovadili zaradi zlorabe položaja, a tega ne bodo storili, ker naj bi to bilo neproduktivno.

Te besede pa je Kumer ocenil kot neposredno diskreditacijo predsednice preiskovalne komisije o brezplačnikih in predlagal, naj se komisije za nadzor obveščevalnih služb ne zlorablja več za obračunavanje z Župevčevo. Menil je, da SDS tudi danes manipulira s SD, in dodal, da v stranki pričakujejo opravičilo, ker je predsednik SDS Janez Janša "v kamere" dejal, da je sum korupcije v primeru Patria prijavila SD, čeprav se je izkazalo, da ni tako. Tudi Kumer je zato dejal, da "nima tukaj kaj iskati" in je sejo zapustil.

Današnji sklep komisije je Slapnik sicer za STA označil kot "grde reakcije" na dogajanje okoli brezplačnikov in dodal, da se je po magnetogramu ponovno dokazalo, da se mu pripisuje neke laži "in da oni lažejo". Poudaril je torej, da on ni lagal.

Župevčeva pa je za STA dejala, da to, kar je povedal Slapnik, ustreza dejstvom in da so dejstva "takšna, kot so", pa če Zvonko Černač in SDS "sprejmejo še tisoč sklepov". Spomnila je tudi na svoj odziv izpred nekaj dni, ko je zapisala, da je namen predlagateljev seje zgolj zlonamerna manipulacija in diskreditacija nje osebno ter dela preiskovalne komisije, ki jo vodi.

V poslanski skupini Zares pa ocenjujejo, da gre za še enega v nizu SDS, da bi pred izredno sejo DZ, na kateri bodo obravnavali za "SDS obremenjujoče poročilo o brezplačnikih", diskreditirali predsednico in člane preiskovalne komisije ter s tem posredno tudi poročilo. Vodja poslanske skupine Zares je v sporočilu za javnost tako opozoril, da gre za ponoven primer zlorabe enega od delovnih teles državnega zbora, in sicer "z manipulacijo, diskreditacijo in lažmi". Zato je Juri današnji sklep ocenil kot obupan poskus odvračanja pozornosti od obremenjujočih ugotovitev komisije o brezplačnikih, ki "kaže na to, da se SDS loteva panika".