dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

počivalšek Necenzurirano

Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Mila Peršin Njena.si

Skrito v raju: Igralka popolno nasprotje ...

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Černač Slapnika ne bo ovadil zaradi zlorabe položaja

Deli na:
Černač Slapnika ne bo ovadil zaradi zlorabe položaja

Foto: Primož Lavre

Vse okoliščine kažejo, da so bile izjave o vdoru v telefon poslanke Melite Župevc (SD) v celoti izmišljene, je prepričan predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač (SDS). A kot je dejal na novinarski konferenci, ovadbe zaradi morebitne zlorabe položaja ne bo vložil.

Že na jutranji seji omenjene komisije je Černač menil, da bi poslanca Zares Tadeja Slapnika lahko ovadil zaradi zlorabe položaja. Vendar je na novinarski konferenci pojasnil, da bi v primeru, da bi komisija sprožila postopke, bili deležni "javnega bičanja". Dodal je, da so organi pregona tisti, ki morajo ukrepati po uradni dolžnosti.

Prepričan je, da bi bilo tudi v interesu Župevčeve in Slapnika, da se opravi preiskava, ki bo povedala, za kaj je v tem primeru šlo.
 
Černač tudi meni, da obstaja velika verjetnost, da sta bila Župevčeva in Slapnik "glede te nedostojne manipulacije" v povezavi s poročilom o brezplačnikih dogovorjena. Vendar tega komisija ni mogla potrditi ne zanikati, je dodal.
 
Po današnji seji je sklep komisije za STA komentirala tudi Župevčeva, ki je dejala, da kar je povedal Slapnik, ustreza dejstvom in da so dejstva "takšna, kot so", pa če Zvonko Černač in SDS "sprejmejo še tisoč sklepov".
 
Te izjave je po Černačevem mnenju mogoče razumeti kot njeno javno priznanje sodelovanja "v tej grobi manipulaciji, ki meri na utemeljen sum zlorabe položaja v sostorilstvu s Slapnikom". To pa je že delo za druge organe, je dodal Černač, ki je prepričan, da če bi bilo poročilo o brezplačnikih na voljo javnosti, "teh manipulacij" ne bi bilo.
 
Razložil je, da so v današnjem odločanju izhajali iz Slapnikovih izjav, "za katere se je izkazalo, da so v celoti izmišljene". Poudaril je tudi, da je nadomestni član komisije o brezplačnikih Anton Urh (DeSUS) pojasnil, da on groženj ni bil deležen, prav tako o njih ni nič vedel.
 
Omenjena komisija je zjutraj ob obstrukciji Slapnika in Dušana Kumra (SD) soglasno sklenila, da so Slapnikove izjave glede vdora v telefon Župevčeve izmišljene. Slapnik je po seji za STA zatrdil, da ni lagal.