Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada je razveljavila kolektivno pogodbo, sindikatom ponuja novo

Deli na:

Četrti dan stavke dela javnega sektorja vlada in sindikati nadaljujejo pogajanja. Vlada je danes sklenila razveljaviti kolektivno pogodbo za javni sektor, sindikatom bo zdaj ponudila v podpis novo. V prihodnjih dneh pa bodo sindikati odločali o nadaljnjih potezah in morebitnem zaostrovanju stavke.

Četrti dan stavke dela javnega sektorja vlada in sindikati nadaljujejo pogajanja. Vlada je danes sklenila razveljaviti kolektivno pogodbo za javni sektor, sindikatom bo zdaj ponudila v podpis novo. V prihodnjih dneh pa bodo sindikati odločali o nadaljnjih potezah in morebitnem zaostrovanju stavke.

Z novo kolektivno pogodbo v oteženih finančnih razmerah spreminjajo dinamiko odprave plačnih nesorazmerij, ohranjajo pa plačne razrede, ki so bili dogovorjeni, je dejala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs na današnji novinarski konferenci po seji vlade.

Pojasnila je tudi, da so v torek vsem 29 reprezentativnim sindikatom predstavili ukrepe, ki jih ima vlada na voljo. Ti so sprejem interventnega zakona, ki je že bil sprejet in ki "določa elemente nepovišanja plač v javnem sektorju v letu 2011", ali odpoved kolektivne pogodbe za javni sektor in ostalih kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s ponudbo nove kolektivne pogodbe, ki jo bo vlada v oteženih finančnih razmerah sposobna uveljavljati.

Vlada je ministrstvu za javno upravo naložila pripravo nove kolektivne pogodbe, v kateri spremeni 50. člen in določi, da se tretja in četrta četrtina plačnih nesorazmerij odpravi v dveh zaporednih letih po letu, ko bo gospodarska rast presegla tri odstotke. "Z odpovedjo kolektivnih pogodb, ki sicer veljajo še šest mesecev, imamo torej s socialnimi partnerji čas v šestih mesecih skleniti tako kolektivno pogodbo," je pojasnila ministrica in dodala, da bo vlada v nasprotnem primeru plače uredila z zakonom.

Kot poudarja Pavlinič Krebsova, je vlada s tem ukrepom čakala do zadnjega dne, s ponujeno kolektivno pogodbo pa v celoti ohranjajo doseženo plačno reformo torej plačne razrede, kot so jih javni uslužbenci dosegli na podlagi veljavne kolektivne pogodbe. Pri tem se spreminja zgolj dinamika, ki se po njenih besedah prilagaja spremenjenim okoliščinam.

Če ne bo sklenjen veljaven dogovor oz. aneks, bo državno pravobranilstvo v petek vložilo tožbo na razvezo 50. člena kolektivne pogodbe in tarifnega dela. Obligacijski zakonik namreč omogoča pogodbeni stranki, da zahteva sodno intervencijo, če so nastopile spremenjene okoliščine, ki v temelju spreminjajo pogodbeno ravnotežje, ker so okoliščine bistveno drugačne, kot so bile v času sprejema pogodbene zaveze, in je zato postala izpolnitev obveznosti bistveno otežena, je dejala ministrica.

Krebsova se ne boji negativnega odziva dela sindikatov, ki je nadaljeval pogajanja, saj so, kot pravi, tekom pogajanj in tudi neformalno večkrat pogovarjali o tem, kaj bo vlada prisiljena storiti, če ne bodo našli konsenza.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je po današnji seji vlade dejala, da posebne ocene, kolikšno škodo stavka javnega sektorja povzroča gospodarstvu, nima. Pravi pa, da imajo precejšnjo neposredno škodo avtoprevozniki, posredno pa vsi dobavitelji, ki izvažajo in zaradi morebitnih nerednih dobav tvegajo, da bodo posle izgubili.

Poudarila je, da bi se vsi v državi morali začeti zavedati, da le dobro delujoče gospodarstvo omogoča dobro življenje. "Gospodarstvo je tisto, od katerega vsi živimo. Če bo gospodarstvu šlo, bomo vsi dobro živeli. Če mu ne bo, ne bomo imeli za zagotavljanje osnovnih pravic," je opozorila ministrica.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Stojan Binder je sicer pozval vlado in sindikate javnega sektorja k strpnemu dialogu. Sindikate gospodarskih dejavnosti pa poziva k razsodnemu in preudarnemu ravnanju, ki ne bo škodovalo gospodarstvu Slovenije. Kot navaja, je gospodarstvo ogorčeno nad stavko v javnem sektorju, ki je sicer legitimna.

Iz Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije so sporočili, da delo poteka tudi v socialnih zavodih, kot so domovi upokojencev, zavodi za usposabljanje, posebni socialni zavodi in varstveno delovni centri. "Zaposleni v zdravstvu in sociali se zavedamo svoje odgovornosti do bolnikov, varovancev, uporabnikov, zato moramo med stavko spoštovali zakonska določila o zagotavljanju nujne medicinske pomoči, osnovne nege in varstva, kar se v socialnih zavodih tudi izvaja," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica sindikata Darinka Auguštiner.