Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikat policistov bo tožil vlado, ker se ta ne želi pogajati

Deli na:
Sindikat policistov bo tožil vlado, ker se ta ne želi pogajati

Foto: Bobo

S tem ko je vlada zavrnila pogajanja s Sindikatom policistov Slovenije, so izpolnjeni vsi formalni pogoji za vložitev tožbe, s katero bo sindikat zahteval izplačilo razlike regresa, ki je nastala zaradi sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ, je za STA dejal predsednik sindikata Zoran Petrovič. Tožbo bodo vložili prihodnji teden.

Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 je namreč predvideval izplačilo regresa za letni dopust pri plači za april v višini 692 evrov, medtem ko je vlada s sklepom najprej zamaknila izplačilo regresa in ga z varčevalnim zakonom nato tudi znižala.

Sindikati so v skladu s predpisanimi postopki vladi najprej pisno predlagali pogajanja o izplačilu regresa, a je vlada pogajanja zavrnila. V odgovoru sindikatu, ki ga je vlada sprejela danes, namreč navaja, da se z njimi ne more pogajati za izplačilo regresa za letni dopust v drugačnem roku oziroma v drugačni višini, kot to določata zakon za uravnoteženje javnih financ in interventni zakon.

Sindikat bo zato na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani prihodnji teden vložili kolektivno tožbo za izplačilo razlike v višini regresa, zmanjšanega z varčevalnim zakonom.



Kot je ponovil Petrovič, sta tako interventni kot varčevalni zakon začela veljati že po tem, ko bi morala vlada v skladu z omenjenim dogovorom o prejemkih javnih uslužbencev regres izplačati, ker ima dogovor po pravnih mnenjih, ki jih je pridobil sindikat, naravo kolektivne pogodbe, pa v to pravico vlada ne bi smela poseči kar s sklepom vlade. Petrovič pričakuje, da bo sodišče javnim uslužbencem pritrdilo.

Višina letošnjega regresa je sporna tudi po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki na ustavnem sodišču izpodbija določbe glede regresa v zakonu za uravnoteženje javnih financ. Generalni sekretar Pergama Jakob Počivavšek je za STA napovedal, da najverjetneje ne bodo vložili individualnih tožb, ampak bodo tudi oni zahtevali presojo ustavnosti teh določb. Kot je pojasnil, glede na dosedanjo prakso redna sodišča v primeru zahteve za ustavno presojo spornih določb z razpisom obravnav počakajo na odločitev ustavnega sodišča.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije pa so že pred časom napovedali, da se bodo glede vložitve odločili takoj po izplačilu znižanega regresa, ki ga je po zakonu o delovnih razmerjih treba izplačati do 1. julija. Takrat se bodo odločili, ali bo tožba kolektivna, vzročna ali skupinska.