franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stavkalo bo 80.000 javnih uslužbencev

Deli na:
Stavkalo bo 80.000 javnih uslužbencev

Foto: Bobo

Sodelovanje v stavki javnega sektorja je napovedalo že 20 sindikatov, sedem pa se jih o pridružitvi stavki še odloča. To pomeni, da bo v morebitni stavki 18. aprila sodelovalo približno 80.000 javnih uslužbencev. Ti sindikati so se včeraj tudi združili v enotno pogajalsko skupino, ki se bo še naprej pogajala z vlado.

Kot je po včerajšnjem sestanku sindikatov javnega sektorja povedal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so vladne predloge varčevalnih ukrepov v javnem sektorju zavrnili kot nesprejemljive. 20 sindikatov se je tako odločilo za stavko 18. aprila, sedem pa se jih še odloča, kar po Štrukljevih besedah pomeni, da so dosegli izjemno visoko stopnjo enotnosti, kakršne v javnem sektorju še ni bilo.

Sindikati so se združili tudi v enotno pogajalsko skupino, ki se bo naprej pogajala z vlado. Štrukelj verjame, da bo to pomembno sporočilo za vlado, da morajo poiskati drugačne rešitve, kot so bile do sedaj na mizi. Meni tudi, da bo do napovedane stavke mogoče najti kompromis, ki bi bil sprejemljiv tudi za sindikate v javnem sektorju, "ne zgolj izključujoč diktat vladne strani."

Pogajanja o varčevalnih ukrepih z vlado se bodo nadaljevala v torek, po Štrukljevih besedah pa so se pripravljeni pogajati "tako rekoč" vsak dan, vse do začetka stavke.

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je potrdil, da so se na današnjem sestanku vsebinsko, akcijsko in organizacijsko poenotili. Kot pravi, se zavedajo stanja v državi, hkrati pa pričakujejo bolj spoštljiv in enakopravnejši odnos vladne strani. Vladi bodo v petek predlagali, da v torek nadaljujejo s pogajanji.

Glede predlaganih vladnih ukrepov za priliv v državni proračun pa Ščernjavič pravi, da so nek premik, a manjkajo konkretni rokovni in finančni vidiki, poleg tega pa so bili nekateri pomembni segmenti prihodkovne strani spet izpuščeni.

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič pa je pojasnil, da so pravzaprav vsi sindikati uskladili, da bodo stavkali skupaj in da je stavka neizogiben ukrep, če bo vlada uresničila vse napovedane ukrepe oziroma "anomalije". Stavka bo po njegovi oceni organizirana v vseh dejavnostih, saj pričakuje, da se ji bo pridružilo tudi sedem sindikatov, ki se o tem za zdaj še niso odločili.