stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vera Ban: Aleš Primc v primežu Mladininih obtoževanj

Deli na:
Vera Ban: Aleš Primc v primežu Mladininih obtoževanj

Foto: Bobo

Aleš Primc je v Sloveniji postal sinonim poguma in branilca človekovih pravic in svoboščin. Kdor od dne, ko so izvrševalci krivičnih sodb poslali v zapor Janeza Janšo, posluša njegov strpen poziv k protestu zoper indično sodbo, zoper katero je bilo izrečenih in napisanih že nešteto besed, to dobro ve.

Vselej, ko gospod Primc stopi pred zbrane državljane v parku pred sodiščem, njegove besede odmevajo daleč naokoli in vsakokrat ne pozabi izreči tistih, zdaj že legendarnih besed: »Mirno, kulturno in dostojanstveno, brez odzivov na morebitne provokacije.« Takšen je tudi njegov odziv na provokacije Gregorja Repovža v Mladini: »Prava pot je kulturen in strpen dialog,« mu odgovarja. Kaj bi človek dal, da bi imeli v Sloveniji več takih ljudi, kot sta gospoda  Aleš Primc in dr. Damir Črnčec. Kako hitro bi okrevala Slovenija, kako brez pomislekov bi utihnili naši glasovi pred sodiščem, kjer se vsak dan zbiramo.

Za sodniškimi zidovi na višjem sodišču preizkušajo našo strpnost, kličejo po odzivu in ga tudi prejemajo. Zagotovo si želijo, da bi obmolknili, vendar pa si to lahko zagotovijo le oni sami, takoj ko bodo uslišane naše zahteve po svobodi Janeza Janše in Toneta Krkoviča ter vseh po krivici obsojenih.  Kdor v srcu ne čuti te grozljive krivice, ki se je zgodila Janši in ostalim, ta seveda ne hodi z nami vsakdanjo pot okoli te zgradbe, a zato ta človek ni nič manj naš, saj si vsi želimo le strpen dialog s komer koli, le pove naj, kaj mu brani priti med nas. Aleš Primc bo zagotovo prvi, ki mu bo prisluhnil in na vprašanja odgovarjal strpno, kulturno in s srcem, ki je na široko odprto za vsakogar.

»Primc meče slabo luč na sodelavce in ob koncu delavnika nenehno pogleduje na uro, da bi prišel pravočasno na shod pred sodišče,« je v Mladini zapisalo »genialno« Repovževo pero. Čemu pa je namenjena ta žogica, ki jo kotalikate pred obličja njegovih nadrejenih in sodelavcev v njegovi službi, tovariš urednik? Ste se s takimi podtikanji ustoličili na uredniški sedež Mladine, ki ji gre le še za bruhanje sovražnosti do drugače in trezno mislečih državljanov? Morda si domišljate, da si s takim pisanjem nabirate  pike, tako kot pri Mercatorju in po drugih veleblagovnicah, le da je tam te pike mogoče unovčiti, Vaše pa bodo počasi propadle in nekega dne boste morda na lastni koži občutili, da je vse, kar počnete, minljivo.

Na pokončnosti ljudi, kakršen je gospod Primc in še mnogi drugi, ki jih nenehno žalite, si boste polomili zobe in si sami pred sabo zaloputnili vrata v prihodnost, v kakršno si želimo vsi tisti, o katerih danes v vašem tedniku tiskate podle obtožbe in laži. Kolikor za vas ni preveč bogokletno, vas vabim, da si v Družini št. 31 preberete komentar prof. Janeza Juhanta, v katerem pravi: »Mati vseh krivic je Patria.« (Še pomnite, tovariši, na koliko zlih načinov ste žalili Janšo?). Na Radiu Ognjišče pa opozarja: »Sovražni govor se nam že maščuje, krivice in razdor kličejo po maščevanju in odgovorni z manipulacijami sejejo smrt Sloveniji in jemljejo priložnost prihodnjim rodovom. Če je bilo nekoč pravilo ubijanje, je zdaj umiranje na obroke.« Prijetno in poučno branje želim, urednik Mladine.