nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Aleksander Čeferin nad prijavo odvetniški zbornici zgrožen

Deli na:
Aleksander Čeferin nad prijavo odvetniški zbornici zgrožen

Foto: Bobo

Novogoriška odvetnica Maja Krašovec Orel je odvetnika Aleksandra Čeferina prijavila na odvetniško zbornico zaradi njegove kritike sodbe zoper Janeza Janšo v zadevi Patria.

Obsodba nekdanjega premierja Janeza Janše, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča v zadevi Patria je med drugim h komentarju spodbudila tudi znanega odvetnika Aleksandra Čeferina. Tega je odločitev sodnice Barbare Klajnšek izjemno presenetila, saj zoper Janšo, glede na listine iz spisa, ne obstajajo niti indici, kaj šele dokazi za obsodilno sodbo. »Če se v resnih državah preganja predsednika vlade, potem bi morali obstajati zelo trdni dokazi, kar pa v tem primeru očitno ne drži«, je bil kritičen Čeferin, za katerim je že 22 let odvetniške prakse.
Poudaril je, da je sodstvo v resnih državah ne le deklaratorno, pač pa tudi dejansko ločena veja oblasti, ki sodi pravično in skladno z zakonom, ne pa servis za ugajanje javnemu mnenju. Močno nas je lahko strah živeti v takšni državi, saj nikoli ne vemo, kdo bo naslednji.

Toda Čeferina ni presenetila samo obsodba Klajnškove, ampak kasneje tudi odziv ene od odvetniških kolegic na njegovo kritiko sodbe. Ta ga je namreč prijavila na odvetniško zbornico, češ da je s svojimi besedami, ki so se nanašale na sodišče, kršil kodeks odvetniške etike. Ni nam sicer želel razkriti, katera odvetnica ga je prijavila, smo pa po virih z odvetniške zbornice izvedeli, da gre za novogoriško odvetnico Majo Krašovec Orel. Čeferin je nad prijavo zgrožen, kaj takšnega se mu v vseh letih odvetniške prakse še ni zgodilo, pravzaprav menda prijaviteljica niti ni argumentirala, kateri člen kodeksa naj bi kršil. Ta sicer določa, da odvetnik ne sme biti žaljiv do sodišča, kar pa on v nobenem primeru ni bil. Kritika sodnih odločb je vsekakor dovoljena, zaradi njegovih dosedanjih negativnih kritik različnih sodb ni imel nikoli nobenih težav. Pravi, da je eden od redkih odvetnikov, ki kljub dolgoletni praksi niso bili niti enkrat kaznovani na sodišču, saj je vedno spoštljiv do sodnikov in sodnic.

Menda je bila utemeljitev prijaviteljice, da odvetniki sploh ne bi smeli komentirati sodb in širše pravosodja in naj zato odvetniška zbornica ukrepa zoper njega. Poklicali smo odvetnico Orlovo v Novo Gorico, njena tajnica nam je pojasnila, da ima gospa ves dan obravnave na sodišču in ni dosegljiva. Zanimivo, njen soprog je Andrej Orel, višji sodnik svetnik na zunanjem oddelku upravnega sodišča RS v Novi Gorici. Prav upravno sodišče je tisto, ki je zavrnilo Janševo tožbo zoper poročilo protikorupcijske komisije, ki mu je pri nadzoru premoženja očitala kršitev protikorupcijske zakonodaje.

O odvetnici Orlovi iz Vrtojbe smo še izvedeli, da je leta 2010 na lokalnih volitvah (neuspešno) kandidirala za funkcijo občinske svetnice na listi LDS v občini Šempeter- Vrtojba.