sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Katoliški cerkvi je danes misijonska nedelja

Deli na:
V Katoliški cerkvi je danes misijonska nedelja

Foto: Arhiv Reporterja

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo misijonsko nedeljo, ki je praznik zahvale za delovanje in poslanstvo misijonarjev ter njihovih dobrotnikov in podpornikov doma in po svetu. V misijonih po svetu trenutno deluje 73 slovenskih misijonarjev. Papež Frančišek pa v poslanici poudarja, da misijonska naloga širjenja meja vere pripada vsakemu krščenemu.

Slovenski misijonarji, med katerimi so duhovniki, redovniki, redovnice pa tudi laiki, delujejo v različnih državah po vsem svetu, nekateri med njimi tudi v evropskih državah. Največ, in sicer deset, pa jih je na afriškem otoku Madagaskar.

Kot so zapisali v Slovenski škofovski konferenci, so v Cerkvi na Slovenskem hvaležni za misijonsko prebujenost ljudi, ki z odgovornostjo zrejo prek meja domovine ter pomagajo pri premagovanju revščine, bolezni, nepismenosti ter drugih stisk.

Delo misijonarjev ter tudi življenje, kulture in navade ljudstev Afrike, Azije, Amerike in Oceanije so v petek in soboto predstavili v okviru Misijonske vasi v Šentvidu pri Ljubljani. Na današnji praznik pa v vsaki od slovenskih škofij popoldne pripravljajo škofijska praznovanja, ki se jih bodo udeležili tudi misijonarji, ki so trenutno na obisku v domovini.

Papež Frančišek je v letošnji poslanici ob prazniku zapisal, da je vera dar, ki ga nihče ne more obdržati zase, ampak ga mora deliti z drugimi. Ob tem med drugim navaja, da živimo v času krize, ki se dotika različnih področij človekovega obstoja, ne samo ekonomije, financ, prehrambne varnosti, ali okolja, ampak tudi tistih, ki zadevajo globlji pomen življenja in osnovne vrednote, ki ga oživljajo. Prav tako po njegovih besedah tudi človeško sobivanje zaznamujejo napetosti in konflikti, ki ogrožajo varnost in povzročajo težave pri iskanju prave poti do stabilnega miru.

"V teh zapletenih okoliščinah, ko se zdi, da obzorje sedanjosti in prihodnosti ogrožajo temni oblaki, je v vsaki stvarnosti potrebno pogumno oznanjati Kristusov Evangelij, sporočilo upanja," piše papež.