stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež v Kolombu razglasil prvega šrilanškega svetnika

Deli na:
Papež v Kolombu razglasil prvega šrilanškega svetnika

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes med sveto mašo v šrilanški prestolnici Kolombo za svetnika razglasil misijonarja Josepha Vaza, ki je v težkih časih občutno prispeval k preživetju Cerkve na otoku. Maše se je po poročanju tujih tiskovnih agencij udeležilo več sto tisoč ljudi.

Papež je ob tem pozval kristjane v Šrilanki, da se zgledujejo po novem svetniku ter prispevajo k izgradnji miru, pravičnosti in spravi v družbi.

Zbranim pri maši je tudi sporočil, da je Vazovo delovanje zgled verske strpnosti, ki je zelo pomembna za Šrilanko, kjer se je leta 2009 po 26. letih končala državljanska vojna med Singalci in Tamilci. "Vedel je, kako ponuditi resnico in lepoto evangelija v večverskem kontekstu ob spoštovanju, predanosti, vztrajnosti in ponižnosti," je poudaril pred več kot 500.000 verniki, ki so se zbrali ob obali oceana v središču Kolomba.

Joseph Vaz se je rodil leta 1651 v indijski Goi, ki je bila takrat portugalska kolonija. Ko je bil star 36 let, je prišel na Šrilanko, ker je slišal, da tedanji kolonialni gospodarji, Nizozemci, preganjajo katoličane. Potoval je od vasi do vasi in deloval tako med večinskimi Singalci kot tudi manjšinskimi Tamilci. Deloval je pod krinko berača, ker so Nizozemci katoliškim duhovnikom prepovedali vstop na otok. Umrl je leta 1711.

"Verske svoboščine so temeljna človekova pravica. Vsak posameznik mora biti svoboden, iskati resnico in odprto izražati svoje versko prepričanje brez strahu pred preganjanjem," je še dejal Frančišek, ki se je pred mašo peljal skozi množico, del poti pa se je celo sprehodil med ljudmi in jih pozdravil.

Papež bo popoldne odpotoval k Marijinemu svetišču v Madhuju, ki leži na tamilskem območju. Frančišek je Šrilanko obiskal kot drugi papež, a bo prvi, ki bo stopil na sever države, kjer živi tamilska manjšina. V majhni cerkvici v džungli pri Madhuju, ki je danes romarska pot za vse katoličane v Šrilanki - tako manjšinske Tamilce kot večinske Singalce - bo papež molil za žrtve državljanske vojne.

Spričo razklanosti Šrilanke so upanja, da bo papežev obisk okrepil možnosti za spravo med severom in jugom, velika. Katoliška cerkev, ki ji pripadajo tako Singalci kot Tamilci, v sporu vedno znova nastopa kot posrednik, a se mora še vedno boriti proti podobi, da je od zunaj vodena institucija. Katoličanov je v 20-milijonski državi okoli sedem odstotkov.

Iz Šrilanke bo Frančišek v četrtek odpotoval na Filipine. To je njegovo sedmo apostolsko potovanje v tujino in že drugo v Azijo. Pred petimi meseci je sveti oče obiskal Južno Korejo. Frančišek z izbiro še dveh azijskih držav potrjuje namero, da Cerkvi na najbolj poseljeni celini da večjo težo.