Revija Reporter
Slovenija

Turk, Voljč, Jordanova in drugi stranke pozivajo k oblikovanju vključujoče in operativne koalicije

STA

12. feb. 2020 18:31 Osveženo: 7:15 / 13. 2. 2020

Deli na:

Žiga Turk in Romana Jordan

Bobo

Skupina vidnih posameznikov iz družbeno-političnega življenja je na predsednike parlamentarnih strank z izjemo Levice in SNS naslovila pobudo za oblikovanje vključujoče in operativne koalicije. Menijo, da predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi poslabšalo nedelovanje države.

Po njihovem mnenju bi to še poglobilo razvojni zaostanek Slovenije in upočasnilo priprave na predsedovanje Svetu EU. "Stvari ne morejo v nedogled delovati same od sebe. Kam to pripelje, se je najprej pokazalo pri zdravstvu in obrambi, manj vidne, a vseeno prisotne, pa so posledice nedela na drugih področjih," so zapisali.

Zato verjamejo, da je oblikovanje vključujoče, operativne in razvojno naravnane koalicije v danih razmerah najbolj odgovorna rešitev. Slovenija po njihovih navedbah namreč pada na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti, po številnih kriterijih pa jo prehitevajo države srednje in vzhodne Evrope, ki so bile ob prehodu v demokracijo neprimerljivo manj razvite od Slovenije.

Ob tem se zavedajo, da je taka rešitev tudi najtežja, saj da preseganje ideoloških razlik, strankarskih apetitov in osebnih ambicij terja pogum, zrelost in medsebojno spoštovanje. "Pričakujemo, da boste v luči domačih in tujih izzivov vzpostavili prav takšno sodelovanje - v dobro države in vseh državljank ter državljanov," so pozvali.

Pobudo se med drugim podpisali Mark Boris Andrijanič, nekdanji minister Žiga Turk, bančnik Marko Voljč, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ekonomista Igor Masten in Sašo Polanec ter Nevenka Črešnar Pergar.

Prvak SDS Janez Janša je poziv pozdravil in podpisnike spomnil, da so tako kot vedno doslej v SDS k pogovorom o morebitni novi koaliciji povabili vse parlamentarne stranke, udeležile pa so se jih tri. "Žal nekatere že v principu zavračajo politiko dialoga, to zavračanje pa je huronsko podpirano v osrednjih medijih ter dodatno v nekaterih državnih organih, ki se v Sloveniji zdaj že klasično zlorabljajo za politične obračune. Upamo, da bo vaš glas razuma pomagal obrniti tokove v normalnost," so Janšev odgovor povzeli na spletni strani Nova24TV.

Na pobudo je odgovoril tudi predsednik SD Dejan Židan. Kot njegove besede povzema Večer, deli stališče podpisnikov, da Slovenija potrebuje takšno koalicijo, a je hkrati tudi prepričan, da so najboljši in najhitrejši način do operativne in vključujoče vlade nove volitve. "Prepričani smo, da v razumevanje vključujočega delovanja ne sodijo širjenje sovraštva, kultura laži in nestrpnosti ter destrukcija. To so pomembni kriteriji pri sklepanju zavezništev," je še zapisal Židan.