Revija Reporter
Slovenija

Tudi krščanske cerkve podpirajo zaprtje trgovin ob nedeljah: Nedelja naj bo namenjena duhovnemu in verskemu življenju

STA

11. maj. 2020 15:14 Osveženo: 15:16 / 11. 5. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Največje krščanske verske skupnosti v Sloveniji podpirajo predlog, da bi trgovine ob nedeljah tudi v času po epidemiji ostale zaprte in da bi bila nedelja dela prost dan. Menijo, da so sedanje razmere pokazale, da lahko ljudje vse nakupe opravijo med tednom.

"Slovenski kristjani si že dve desetletji aktivno prizadevamo, da bi bila nedelja namenjena duhovnemu in verskemu življenju, preživljanju prostega časa v družini in s prijatelji ter počitku. Zato si tudi prizadevamo, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte, prav tako pa so državljani takšno stališče izrazili na referendumu leta 2003," so v današnji skupni izjavi zapisale Katoliška cerkev, Evangeličanska cerkev, Evangelijska binkoštna cerkev, Srbska pravoslavna cerkev in Makedonska pravoslavna cerkev.

"Prepričani smo, da nedeljsko delo v trgovinah ni samo ustavno sporno, družbeno in moralno problematično, ampak je tudi povsem nepotrebno. Zadnji dogodki zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo, so to samo še potrdili in dokazali, da lahko vse nakupe državljani opravijo med tednom," so navedli.

Vlado in politične stranke pozivajo, naj s spremembo trenutne zakonodaje zaščitijo nedeljo kot dela prost dan, podprejo nedeljski počitek državljank in državljanov ter omogočijo predvsem mladim delavcem in delavkam, da lahko nedeljo preživijo s svojimi najdražjimi in izpolnijo svoje verske dolžnosti. Prav tako je nedelja brez potrošništva pravi korak v smeri varovanja narave in trajnostnega razvoja, so dodali.

Stranka Levica je aprila podprla predlog Sindikata delavcev trgovine Slovenije, naj trgovine ob nedeljah ostanejo zaprte tudi v času po epidemiji, in je v DZ vložila predlog novele zakona o trgovini. Podporo predlogu je takrat med drugimi izrazil tudi premier Janez Janša.

V Trgovinski zbornici Slovenije pa so opozorili, da zaprtje trgovin ob nedeljah pomeni odvečne zaposlene.