sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šušteršič za prodajo celotnega deleža države v NLB

Deli na:
Šušteršič za prodajo celotnega deleža države v NLB

Foto: Primož Lavre

Minister za finance Janez Šušteršič se zavzema za to, da država proda celoten delež v Novi Ljubljanski banki (NLB). Ocenjuje, da je to najboljši način, da pridejo do dodatnega kapitala, saj da se je usmeritev za ohranitev 25 odstotkov in ene delnice pokazala za "oviro" pri pogovorih z vlagatelji.

Kot je Šušteršič povedal na novinarski konferenci po seji vlade, se zavzema za to, da bi vlada DZ predlagala, da država proda celoten delež v NLB, saj da je to najboljši način, da pridejo do dodatnega kapitala. Če gre za prodajo celotnega deleža, so namreč pogovori z morebitnimi kupci oz. interesenti za dokapitalizacijo lažji, je dodal.

Če ustavno sodišče referenduma o slabi banki ne bo dovolilo, bo mogoče terjatve prenesti na slabo banko in očiščeno banko ponuditi na trgu ali dobiti dodaten denar iz drugih virov, pravi minister.

Če bo pa zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank na referendumu zavrnjen, se minister sprašuje, ali bo v enem letu sploh dopustno predlagati način reševanja slabih bančnih terjatev. Ocenjuje, da bo težko iskati vlagatelja za banko ter da bo sčasoma prišlo do ukrepov, kot jih v predlogu novele zakona o bančništvu, ki ga je vlada danes poslala v DZ, predlaga Banka Slovenije, in sicer da se bo ugotovilo, da lastniki ne morejo zagotoviti denarja, postavilo prisilno upravo in zahtevalo prodajo delnice ter se verjetno močno skrčeno NLB preneslo na neko drugo banko.

O možnostih za zagotovitev dodatnega kapitala NLB bodo lastniki razpravljali na skupščini, ki bo 29. decembra in za katero je predlagan sklep o dokapitalizaciji NLB v višini 375 milijonov evrov.

Šušteršič sklic skupščine, ki je bil objavljen danes, ocenjuje kot skrbno ravnanje nadzornikov, ki so na podlagi projekcij ocenili, da bi bilo dobro, če bi banka dobila dodaten kapital. Meni, da je prav, da so opozorili na možnosti, saj je bila v preteklosti po njegovih besedah prevečkrat praksa, da se je počakalo na uradne rezultate, nato odredbo Banke Slovenije in se šele nato začelo iskati kapital.


Pri tej dokapitalizaciji ne gre za zahtevo regulatorja in dokapitalizacije ni treba izpeljati do konca leta, je povedal minister in dodal, da bi ob izpeljavi te dokapitalizacije banka prišla precej nad zahtevano mejo kapitalske ustreznosti, ki znaša devet odstotkov najbolj kakovostnega, Core Tier 1, kapitala.

O mnenjih, da bi bil namesto prenosa terjatev na slabo banko boljši način dokapitalizacija banke, Šušteršič pravi, da bi bil vesel, če ima kdo o tistih, ki so dali ta predlog, 400 milijonov evrov.

"Morda pa bi sindikati, namesto da zbirajo 40.000 podpisov, lahko za vsak podpis vzeli 10 evrov, pa bi bili že bliže te številke," je dejal minister za finance.

Glede konverzije pogojno zamenljivih (CoCo) obveznic v delnice, do česar bo prišlo, če bo kapitalska ustreznost banke padla pod sedem odstotkov najbolj kakovostnega kapitala, Šušteršič pravi, da zaenkrat še ni bilo ugotovljeno, da bi kapitalska ustreznost padla pod to mejo, da pa ne ve, ali bodo to ugotovili na skupščini.

Na vprašanje o tem, kakšen signal trgu s pogostimi sklici dokapitalizacijskih skupščin pošilja banka, minister odgovarja, da je ravnanje nadzornega sveta korektno, da je vesel, da njihovo opozorilo prihaja dovolj zgodaj, in da se bodo na skupščini odločili, na kakšen način bodo iskali kapital za banko.

Če bo ta načrt kredibilen, se minister ne boji, da bi bil to slab signal. "Zaenkrat je dober signal, saj nadzorni svet deluje, kot je treba," pravi minister.