dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

počivalšek Necenzurirano

Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Smrt slovenske vojakinje

Deli na:

Slovenska vojakinja, ki je v torek na Kosovu umrla zaradi poškodbe s strelnim orožjem, je naredila samomor, je danes potrdil tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez.

Slovenska vojakinja, ki je v torek na Kosovu umrla zaradi poškodbe s strelnim orožjem, je naredila samomor, je danes potrdil tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Korez, je vojakinja samomor naredila izven nastanitvenih objektov v vojaški bazi Villagio Italia v Peči na Kosovu. V bazi so se že v torek od pokojne vojakinje poslovili z mašo zadušnico, ki jo je vodil slovenski vojaški kaplan. Prav tako so v bazi odprli žalno knjigo.

V torek so sicer imeli vojaki načrtovano usposabljanje v bazi, zaradi česar so vojaki iz skladišč organizirano vzeli osebno oborožitev. Ker vojakinje ni bilo na usposabljanje, so jo pričeli iskati. Okrog 13. ure je pripadnik SV prišel v kontakt z njo, vendar je v času pogovora z njim storila samomor, in sicer z avtomatsko puško, je dejal Korez.

V SV upajo, da bodo posmrtni ostanki vojakinje čim prej pripeljani v Slovenijo, želijo si, da bi to bilo že danes. Po tem bo v Sloveniji najprej opravljena obdukcija. Glede njenega pogreba bo vojska svojcem ponudila "slovo s sodelovanjem Slovenske vojske", stroške pogreba pa v takih primerih pokrije SV, je še pojasnil Korez.

Pred odhodom na svojo prvo misijo v tujini je vojakinja, doma z območja Štajerske, ki se je vojski pridružila spomladi lani, opravila tudi psihološke priprave, je še poudaril Korez. Vojakinja poleg tega po njim znanih podatkih v mesecih pred samomorom ni iskala kakršnekoli psihološke pomoči. Vojska dogodka ne povezuje s delovanjem 20. kontingenta na Kosovu, kjer sta vojakom omogočena tudi duhovna oskrba in vojaški psiholog.

Obžalovanje dogodka in sožalje svojem vojakinje sta že v torek izrazila predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Danilo Türk in premier Borut Pahor. Sožalje družini preminule vojakinje je danes v svojem imenu in v imenu državnega zbora izrekel tudi predsednik DZ Pavel Gantar, so sporočili iz DZ.

Odzvala se je tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič. "Žalujemo za vsakim mladim življenjem, kjer koli in v kakršnih koli okoliščinah. Tudi naša Urška bo za vselej ostala sestavni del naše zgodbe, naše zgodbe na Kosovu in seveda tudi našega velikega spoštovanja do vsakogar, ki je pripadnik ali pripadnica slovenske vojske," je po poročanju POP TV v torek dejala Jelušičeva.