Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Ravnanje Mitje Horvata je "pobalinsko, neprimerno in nedostojno"

Deli na:
SDS: Ravnanje Mitje Horvata je "pobalinsko, neprimerno in nedostojno"

Foto: Bobo

vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko in poslanec SDS mag. Anže Logar sta odločitev predsednika MVK Mitje Horvata, da brez obrazložitve po slabi minuti prekine sejo o komisarski kandidaturi Alenke Bratušek, označila za "pobalinsko, neprimerno in nedostojno". Horvat je po seji dejal, da gradivo ni bilo pripravljeno v skladu s priporočili zakonodajno-pravne službe.

Izjava SDS:

Spoštovani

vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko in poslanec SDS mag. Anže Logar sta v današnji izjavi za medije odločitev  predsednika mandatno-volilne komisije (MVK) Mitje Horvata(SMC), da po slabi minuti prekine sejo, na kateri bi morali razpravljati o predlogih SDS, ki se nanašajo na kršitve v postopku imenovanja komisarskih kandidatov, označila kot “pobalinsko, neprimerno in nedostojno”.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je dejal, da smo v poslanski skupini zgroženi nad dejanjem, ki ga je povzročil predsednik MVK, sicer predstojnik katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti, dr. Mitja Horvat.  »Kar se je zgodilo, je le znak, da ima zahteva naše poslanske skupine, ki smo jo vložili, pomembno vsebino in težo, da so v njej navedeni pravi razlogi in da stojijo vse naše trditve tako glede ravnanj gospoda Mira Cerarja kot tudi Alenke Bratušek,« je povedal vodja poslanske skupine SDS.

 Po njegovih besedah je to, da je predsednik MVK brez obrazložitve prekinil sejo, poskus, da se o tej pomembni vsebini sploh ne opravi razprava. »Menim, da bi sejo morali opraviti in sprejeti tudi sklepe, ki smo jih predlagali. Prelaganje seje glede sumov korupcije, ki so se zgodili pri imenovanju liste kandidatov za komisarja iz Slovenije na čas po tem, ko bo hearing v Evropskem parlamentu stekel ter delanje  vtisa o kandidatki, ki naj bi bila brez kakršnihkoli sumov, je, kar zadeva Republiko Slovenijo, neodgovorno,« je pojasnil Tanko. »Če kdaj, je potrebno vse te sume, povezane z ravnanji bivše predsednice vlade in sedanjega predsednika vlade razčistiti v času pred hearingom v Evropskem parlamentu,« je bil jasen vodja poslanske skupine SDS. Po njegovih besedah ima predsednik vlade sedaj tudi vso možnost, da razjasni, kako je potekal sam kandidacijski postopek, razkrije lahko tudi magnetogram sporne seje vlade.  »Glede na to, da je predsednik vlade večkrat izrazil dvome v transparentnost, bi lahko zahteval tudi od KPK da nekaj stori na tem področju. Ker je zaznal nepravilnosti pri tem postopku, bi enako, lahko sprožil postopek pred preiskovalnimi organi, ker ga k temu zavezuje tudi zakon. Nič od  tega se ni zgodilo,« je povedal  vodja poslank in poslancev SDS. Prav tako je ocenil, da današnja dejanja kažejo na velik razkorak med »velikimi besedami o etiki in spoštovanju zakonitosti, ustavnosti institucij in tistim, kar gospod Cerar in njegova večina počne.«  »Ta razkorak je strahoten,« je še povedal Tanko. Prav tako je ocenil, da so v današnjem primeru  s poniglavim in pobalinskim ravnanjem pokazali to, da niso pripravljeni soočiti argumentov. »Zato tudi ravnajo tako, kot je za neko največjo parlamentarno stranko nedostojno.«

Po njegovem mnenju je današnje ravnanje predsednika MVK neprimerno tudi zato, ker ima koalicija zadostno število glasov, da izglasuje svoje rešitve in predloge sklepov in da uporabi tudi kakšne druge instrumente.



Poslanec SDS mag. Anže Logar pa je dejal, da smo danes lahko spremljali, kaj pomenijo novi etični standardi stranke Mira Cerarja. »S prekinitvijo razprave o problemih in težavah slovenske politike, je slovenska politika dosegla novo dno,« je ocenil mag. Logar. »Naj se samo osredotočim na izjave predsednika vlade Mira Cerarja, ki je v zvezi z imenovanjem Alenke Bratušek dejal, »da gre za odločitev, ki bo usodno zaznamovala tudi prihodnji mandat slovenske vlade in koalicije.« Po besedah Mira Cerarja gre torej za zadevo, ki bo usodno zaznamovala prihodnji mandat, ko pa razprava nanese na to temo, pa predsednik MVK, sicer vidni član stranke Mira Cerarja, preloži razpravo. »Vse za to, da bi do razprave prišlo kasneje, kot pa bo potekalo zaslišanje na odborih Evropskega parlamenta.«

Mag. Logar je spomnil tudi na to, da so v stranki Mira Cerarja in ostalih koalicijskih partnerjih v koalicijsko pogodbo zapisali, da je glavno poslanstvo te vlade, povrnitev zaupanja ljudi v to državo.
»Ali je bil z današnjim ravnanjem narejen korak v povečanje zaupanja ali skrivanja problemov pod preprogo?« se je vprašal mag. Logar. Nadaljeval je, da v koalicijski pogodbi piše tudi, da »bodo ob kompetentnosti od vodilnih zahtevali zgledno vodenje, ki mora obsegati strokovnost, odgovornost, etičnost in ničelno tolerance do koruptivnosti.« »Sprašujem se, zakaj vodilna politična sila v državi, ki zaseda 40% parlamenta, preprečuje razpravo o tem, da imamo eklatanten primer zlorabe položaja za svojo lastno korist in da naj se o vseh izpostavljenih vprašanjih izreče KPK.«
»Kajti, če ste natančno prebrali naše predloge, smo predlagali štiri sklepe, s katerimi nalagamo organu, ki se prvenstveno ukvarja s koruptivnimi vprašanji, da v zvezi s sumi izreče svoje mnenje ali je šlo za koruptivna ravnanja ali ne. Glede na to, da smo v časovnem okviru, ki je vezan na zaslišanje pred odboroma Evropskega parlamenta, bi od stranke, ki vzpostavlja višje moralne in etične standarde pričakovali, da naredi vse, kar je v njeni moči, da do te odločitve pride čim prej,« je poudaril poslanec SDS.

Ob tem pa je opozoril še na mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki je izpostavila 145. člen Kazenskega zakonika, po katerem so vsi državni organi dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni ali kako drugače izvedo zanje.

»Smo pred prelomnico, ko se bo morala koalicija odločiti, ali se bo držala zavez iz koalicijske pogodbe, ali pa bo šla po neki svoji poti in bo svoje zaveze in koalicijsko pogodbo kršila ter ravnala tako, kot ji veleva njena politična preračunljivost,« je zaključil mag. Anže Logar.

Tonski posnetek današnje izjave za medije je dosegljiv na povezavi: http://www.sds.si/download/Tanko_Logar_MVK%20in%20Bratusek_031014.mp3.