sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković: Del opozicije v ljubljanskem mestnem svetu dela cirkus

Deli na:
Janković: Del opozicije v ljubljanskem mestnem svetu dela cirkus

Foto: Bobo

Namen enega od delov opozicije v ljubljanskem mestnem svetu je "delati cirkus", je dogajanje na zadnji seji mestnega sveta komentiral ljubljanski župan Zoran Janković. Sejo, ki jo je vodil podžupan Aleš Čerin, je namreč svetniška skupina SDS snemala s kamero. Janković je dejal, da še ne ve, ali bo Čerin dogodek prijavil informacijski pooblaščenki.

Janković je na današnji novinarski konferenci snemanje ponovno označil za pobalinsko dejanje ter dejal, da so s tem v svetniški skupini SDS pokazali, kaj jih zanima. Po njegovem mnenju so bile točke, ki so jih v ponedeljek na seji obravnavali mestni svetniki, zanje očitno manj zanimive.

Zapleti zaradi snemanja so se začeli na seji novembra. Dogajanje je namreč z manjšima kamerama snemal svetnik SDS Jernej Pavlin, ki ga je Janković po izreku opomina in ukora zaradi snemanja izključil s seje. Ker je Pavlin ni zapustil, je župan sejo prekinil.

Na nadaljevanju seje 25. novembra so trije varnostniki Pavlinu zaradi predhodne izključitve preprečili udeležbo na seji, zaradi česar je vodja svetniške skupine SDS Mirko Brnič Jager poklical policijo in prijavil kaznivo dejanje onemogočanja izvajanja javne funkcije. Na ljubljanski policijski upravi so za STA pojasnili, da bodo policisti o dogodku obvestili pristojno tožilstvo, ter dodali, da do zdaj od fizičnih oseb v zvezi z dogodkom niso prejeli kazenske ovadbe.


V ponedeljek so svetniki SDS na sejo ponovno prinesli kamero, zaradi česar je Čerin pozval Pavlina, da preneha s snemanjem. Kljub temu, da tega ni storil, je Čerin s sejo nadaljeval.

Poleg snemanja je bila ena od tem na seji tudi drugi rebalans letošnjega občinskega proračuna. Janković je danes pojasnil, da so z rebalansom čakali do konca leta, ker morajo vsako leto na odhodkovno stran vključiti vse predvidene projekte, ki imajo možnost za začetek. Če tega ne storijo, je po njegovih besedah nemogoče začeti s postopki za začetek projekta; v proračunu tako ostanejo tudi projekti, ki se še niso oziroma se še ne bodo začeli, kar popravijo z rebalansom.

V zvezi z načrtovanimi projekti je Janković na novinarski konferenci povedal, da se prihodnje leto spremembe obetajo na Trgu republike. Predvidoma marca se namreč začne obnova, s katero bodo s ploščadi umaknili avtomobile. Dela bodo trajala do poletja.

Janković se je ponovno dotaknil tudi poslovanja občine in njenih podjetij ter dejal, da bodo vsa podjetja v Javnem holdingu Ljubljana leto končala v pozitivnih številkah, kar bo prvič po letu 1994. "Šele sedaj se vidi, kako je bil premišljen ukrep, ko smo vse podporne službe iz podjetij prenašali na holding, se pravi Energetike, Vodovoda-kanalizacije, Snage in Ljubljanskega potniškega prometa," je pojasnil. Ob tem je povedal, da bodo s pozitivnimi številkami letošnje leto končali tudi vsi zavodi Mestne občine Ljubljana na področju kulture.