Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lisec: Vladajoča elita želi omejiti svoboda govora

Deli na:
Lisec: Vladajoča elita želi omejiti svoboda govora

Foto: Bobo

Poslanska skupina SDS zahteva nujno sejo odbora DZ za notranje zadeve, in sicer zaradi "omejevanja ustavne pravice do svobode izražanja in zlorabe policijskih pooblastil pri izvrševanju pravice do svobode izražanja". Zahteva je povezana z ovadbo Franceta Cukjatija s strani KPK zaradi izjav na Zboru za republiko. Gre za ustrahovanje, menijo v SDS.

Vladajoča elita želi omejiti svoboda govora, je v obrazložitvi zahteve za nujno sejo odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo dejal poslanec SDS Tomaž Lisec. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč po mnenju SDS neupravičeno kazensko ovadila posameznike zaradi žaljive obdolžitve KPK kot državnega organa.

V SDS ocenjujejo, da gre pri ovadbi predvsem za ustrahovanje posameznikov in opomin družbi, da kritika trenutno vladajočih elit ni dovoljena.

"Vidni predstavniki SDS so idealen poligon za ustrahovanje. Na drugem političnem polu tega ne boste mogli zaslediti," je dejal Lisec. V SDS se bojijo, da minister za notranje zadeve Gregor Virant s pomočjo policije in v sodelovanju s KPK zlorablja svoj položaj. V primeru Cukjatija namreč po njihovem mnenju kaže, da se lahko navadna kritika ali zagovor kritike zlorabi in potvori.


Lisec je spomnil, da je bila osnova za kazensko ovadbo Cukjatija njegove izjave na srečanju Zbora za republiko januarja letos, ko je po navedbah KPK izjavil, da je KPK komisija za diskreditacijo in da gre za perifidni sistem lansiranja laži. A je iz prepisa dejanskih izjav ob zaslišanju mogoče razbrati, da se je izjava nanašala na govorice o tem, da ima otrok Janeza Janše Downov sindrom, in ne na KPK, trdijo v SDS.

Po njihovem mnenju bi morala policija najprej preveriti resničnost navedb tistega, ki je Cukjatija kazensko ovadil, šele zatem pa ga zaslišati.

Tako na podlagi doslej znanih dejstev v stranki menijo, da je KPK pri preiskavi na podlagi ovadbe prišla do nepotrebne uporabe represivnih organov, zlorabe instituta kriminalistične preiskave in celo do zavestne krive ovadbe.

V SDS želijo, da se odbor DZ seznani s pomisleki o policijski preiskavi zoper Cukjatija, z obrazložitvijo ministrstva za notranje zadeve. Želijo tudi zagotovilo, da organi v sestavi ministrstva ne bodo delovali po navodilih s političnimi cilji, temveč dosledno spoštovali z zakonom določena pravila in načela pri pregonu kaznivih dejanj.