Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: »Kako bo obnova spomenika diktatorju Titu prispevala k razvoju podeželja?«

Deli na:
SDS: »Kako bo obnova spomenika diktatorju Titu prispevala k razvoju podeželja?«

Foto: Bobo

Poraba evropskih sredstev naj bi prinesla izboljšanje in krepitev "socialnega kapitala območja" - kako torej upravičiti obnovo spomenika diktatorju Josipu Brozu - Titu v občini Log - Dragomer s sredstvi EU, namenjenimi razvoju podeželja, je kritična poslanka SDS Janja Napast.

Poslanka je na ministra za kmetijstvo in okolje g. Dejana Židana naslovila pisno poslansko vprašanje, v katerem zahteva pojasnila: kdo je odobril sofinanciranje obnove; kdo se je odločil, da bo projekt sofinanciral s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja; ali obnova izpolnjuje cilje evropskega investicijskega programa; na podlagi kakšnih kriterijev je bil projekt izbran.

Objavljamo vprašanje poslanke:

Spoštovani minister,

V medijih sem zasledila, da je bil mozaični spomenik diktatorju v občini Log - Dragomer obnovljen s sredstvi EU, in sicer iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru projekta Leader: Evropa investira v podeželje. Takšna obnova je vprašljiva in sporna glede na dejstvo, da je Ustavno sodišče Republike Slovenije razveljavilo odlok Mestne občine Ljubljana o poimenovanju ulice po diktatorju, ki je bil nosilec oblasti prejšnjega režima. O prejšnjem režimu se je izreklo tudi Vrhovno sodišče Republike Slovenije, in sicer v sodbi št. Ips 187/98 z dne 23. maja 2002, kjer je za politično tajno policijo ugotovilo, da je sistemsko in s politično-ideološkimi cilji kršila človekove pravice in svoboščine. Ob tem se zastavlja vprašanje, kako bo obnova spomenika diktatorju prispevala k razvoju podeželja. Kriteriji za dodelitev sredstev so namreč določeni in bi morali zasledovati naslednje cilje: "enakomeren razvoj celotnega območja, izboljšanje kvalitete naravnega okolja, krepitev krajinske in socialne identitete območja". Prinesel naj bi "izboljšanje in okrepil socialni kapital območja".

Glede na navedeno me zanima naslednje:

•    kdo je odobril sofinanciranje obnove mozaičnega spomenika diktatorju v občini Log - Dragomer?

•    kdo je odločil, da se bo projekt obnove navedenega spomenika sofinanciral s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru projekta Leader: Evropa investira v podeželje?

•    kakšni so bili kriteriji, na podlagi katerih, je bil navedeni projekt izbran?

•    ali projekt obnove navedenega spomenika diktatorju izpolnjuje cilje, ki veljajo za sredstva Leader: Evropa investira v podeželje (enakomeren razvoj celotnega območja, izboljšal kvaliteto naravnega okolja, krepil krajinsko in socialno identiteto območja« in »izboljšal in okrepil socialni kapital območja)?