UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

tadej pogacar urska zigart 24 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar spet vrhunsko, a zdaj z besedami! ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Slovenija

RTV- general Filli poskuša zadaviti zlato kuro MMC

Deli na:
RTV- general Filli poskuša zadaviti zlato kuro MMC

Foto: Bobo

Dobro uro po zaprtju volišč 4. decembra je generalni direktor RTV Marko Filli v znani maniri »poslovodečega« na tviterju za dobro predvolilno delo čestital informativnemu programu, na vprašanje, kaj pa MMC, pa je zapisal: »Nisem ga omenil v čestitki. In ni pomota …«

Čez nekaj dni so udbovski viri Nedeljskega dnevnika zapisali, da je relativni zmagovalec volitev Zoran Janković zelo nezadovoljen z Multimedijskim centrom, katerega odgovorni urednik je Uroš Urbanija. Janković še niti uradni mandatar ni postal, pa se je že lotil nekega medija, ker si pač avtonomijo medijev predstavlja tako kot svoj odnos do podrejenih – ali se strinjajo z njim, ali pa jih ni. Janković je tudi znan po številnih tožbah proti novinarjem (ki še tečejo), pa tudi eden od udov njegove družine, slavni sin Jure Janković, ve, kako je treba z neprijetnimi novinarji – pač z likvidacijo (ubi tistega!).

A vrnimo se v čas pred nekaj meseci, ko je bilo vse več znamenj, da veliki RTV- kadrovik in predsednik nadzornega sveta Lenart Šetinc od generalnega Fillija zahteva zamenjavo Uroša Urbanije. Za to se je še posebej vseskozi zavzemal sedanji direktor radia Miha Lampreht, to pa ustreza tudi direktorju televizije Janezu Lombergarju, ki pa je v malo večji zagati – vedno skuša politično ustrezati levim ali desnim, zdaj pa ne ve, kako se bo koalicijska zgodba končala. Ampak Urbanijo bi pa le lahko žrtvovali!

Pred meseci je torej generalni Filli zanikal, da bi RTV Slovenija že predlagala statutarne spremembe, ki bi na hitro likvidirale multimedijski center RTV, s tem tudi Urbanijo in še nekaj nezaželenih kadrov. To seveda ni bilo res oziroma je bila laž, ker imamo v uredništvu še zdaj kopijo tiste predlagane spremembe, ki pa takrat ni dobila podpore sveta delavcev, tudi nadzorni svet se takrat za to ni odločil. Torej je Marko Filli že takrat govoril neresnico.

Nekaj dni pred letošnjim božičem – kako zelo pripravno, kajne! – pa je najprej kakšnih 500 honorarnih sodelavcev na RTV, med njimi 50 iz multimedijskega centra, dobilo elektronsko pošto z obvestilom, da jim je delo v javni hiši prenehalo. No, »napako« naj bi naredil računalniški sistem, je pa seveda vodstvo RTV kar petstotim ljudem odlično pokvarilo praznike. In Urbaniji tudi, saj se je dan pred božičem, ko je prejel obvestilo o odpustu vseh svojih »honorarcev«, Filli pozanimal, kdaj bo odgovorni urednik MMC dosegljiv za pogovor. Jasno je bilo, da gre za nadaljevanje operacije »likvidacija MMC in odgovornega urednika«; diskvalificiranja je bil Urbanija že prej bil deležen v precejšnji meri, pri čemer je spet prednjačil direktor radia Lampreht. Zelo ustrežljivega se je ob vsem tem pokazal tudi vodja MMC Matej Žunkovič, za katerega pravijo, da je v ozadju pomagal minirati Cvetko Žirovnik z mesta pomočnice generalnega direktorja za kadrovske in pravne zadeve, ki je še pred tem bila njegova direktorica v mariborskem RTV-centru.

Zdaj je tudi uradno jasno: multimedijski center po Fillijevem predlogu statutarnih sprememb (v ozadju so tudi strici in botri) ne bi bil več tretji medij RTV, ampak le še nekakšen privesek vseh drugih radijskih in televizijskih uredništev, ki bi morala prevzeti tudi odgovornost za njihove vsebine. Preračunano to pomeni, da bi formalno MMC imel 15 odgovornih urednikov namesto enega nezaželenega. To tudi ni v skladu z zakonom o medijih, kjer jasno piše, da mora imeti medij (in MMC je medij!) odgovornega urednika, ne more pa biti 15 odgovornih urednikov! Predlagana sprememba ni v skladu niti z zakonom o RTV, saj gre za kršitev 3. člena, ki med medije, ki jih ustvarja RTV, uvršča tudi teletekst, internetni in mobilni portal.

Da bo še bolj napeto in zanimivo, je to tudi v nasprotju s pravkar sprejetim programsko-produkcijskim načrtom za leto 2012 in v nasprotju z nedavno sprejeto strategijo javne hiše, čeprav se Filli v tem primeru nanjo celo manipulativno sklicuje. To pomeni, da so se Filli in drugi teh likvidatorskih poslov lotili po boljševiško –zakonitost ne šteje. MMC bi radi uničili do mere, ki omogoča cenzuro.

MMC, ki je eden najbolj uspešnih internetnih portalov v državi (vsebinsko in finančno), bo sedanje vodstvo očitno skušalo mirno likvidirati in ga spremeniti zgolj v nekakšno tehnično-tehnološko podporo radijskih in televizijskih vsebin. Filli in njegovi ne bodo samo zadavili kure, ki nese zlata jajca, ampak bodo likvidirali tudi Uroša Urbanijo, ki je v sedanji »katedrali boljševiškega duha« še edini objavljal originalne novinarske tekste, ki so dovoljevali pluralizem in svobodo besede. Vse to veliko pove o ideoloških gospodarjih sedanjega vodstva RTV. O tem govorijo tudi ilegalne nočne akcije po Ljubljani, kjer neznanci po stenah lepijo nalepke z besedilom »Radio televizija Janković«.

Sicer pa Filli »posluje« bolj z zastraševanjem kot pozitivnimi rezultati! Tako je pred predčasnimi volitvami celo malo grozil dvema zaposlenima, ki sta kandidirali na listi Gregorja Viranja – Cvetki Žirovnik in Polonci Komar; slednja je bila celo izvoljena v državni zbor na Virantovi listi. Očitno je menil, da on odloča o kandidaturah.

Na objavljeni članek se je na twitterju že odzval geralni direktor RTV Slovenija Marko Filli: " Bravo! Več laži in natolcevanj bi težko strnili v en članek. Vse dobro v novem letu tudi vam... "

Kdo laže in kdo govori resnico, se lahko prepričate sami z vpogledom v pripeti dokument Spremembe in dopolnitve statuta RTV Slovenija na tej povezavi.

V njem med drugim piše: "Z ustanavljanjem multimedialnih uredništev se bodo vsebine tako na RA kot na TV uredništvih pripravljale tudi za spletni portal. Odgovornost za vsebino bodo prevzeli ustvarjalci programa v uredništvih in njihov odgovorni urednik in ne MMC, ki vsebine prikazuje, njegova naloga bo le tehnično-tehnološka podpora RTV portalu (posledica sprememb statuta). Po novem v MMC ne bo več UPE (uredniško producentske enote) ampak bo Spletno uredništvo MMC, ki bo skrbelo za spletni portal."

"Z dnem veljavnosti teh sprememb in dopolnitev Statuta zaradi organizacijskih in strukturnih razlogov preneha potreba po opravljanju dela odgovornega urednika uredniško-producentske enote MMC, s čimer mu preneha funkcija in preneha mandat."