sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mitingi resnice po slovensko: Niko ne sme da vas bije!*

Deli na:
Mitingi resnice po slovensko: Niko ne sme da vas bije!*

Foto: Bobo

To so besede, ki jih je srbski diktator Slobodan Milošević izrekel 24. aprila 1987 na svojem obisku na Kosovem Polju, potem ko so kosovski policisti nasilno razgnali srbske demonstrante na Kosovu. Sledili so množični »mitingi resnice« po Srbiji in Črni gori, v katerih so protestniki obračunavali z lokalnimi predstavniki, ki so nasprotovali njihovemu voždu. Vsi udeleženci mitinga so dobili tudi sendviče, jogurt in elektriko za ozvočenje. Tako so konec leta 1988 obračunali tudi s »foteljaši« v Novem Sadu in Titogradu (današnji Podgorici). Po dobro organizirani akciji »dogajanja ljudstva« so vodstva odstopila, njihova mesta pa so prevzeli Miloševićevi podporniki.

Nedavni dogodki v Sloveniji, kjer »spontano« zbrana množica protestnikov zahteva odstope županov in vlade, v marsičem spominja na »dogajanja ljudstva« v Miloševićevi Srbiji. Razlika je v tem, da tokrat rušijo lokalne in državne oblastnike, ki so bili izvoljeni na demokratičnih volitvah. Poleg tega se ljudstvo »dogaja« na sodobnejši način, po sodobnih internetnih družabnih omrežjih (facebooka), z sms sporočili po mobilnih telefonih, zato tudi ne potrebujejo avtobusnih prevozov in posebne organizacije sendvičev, jogurta in elektrike. Med protestniki so tudi skupine izgrednikov, ki uničujejo premoženje in izzivajo policijo.

Podobno kot dogodki s konca osemdesetih let v Srbiji imajo tudi slovenska zborovanja politično vsebino. Akcija »Gotof je« v Mariboru je uperjena proti mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki je na predsedniških volitvah podprl kandidata največje vladne stranke Milana Zvera. Akcija »Fertik je« v Ljubljani je uperjena proti notranjemu ministru Vinku Gorenaku, zoper katerega je opozicijska Pozitivna Slovenija pod vodstvom Zorana Jankovića vložila interpelacijo. Protestniki so mu očitali dogodke v Mariboru, kjer je po izgredih policija uporabila prisilna sredstva s solzivcem in aretirala najbolj uporne. Na ljubljanskih protestih se tudi ni kar tako pojavil ljubljanski župan in prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković in obsodil »policijsko nasilje« v Mariboru. Kot nekoč Slobodan Milošević: »Niko ne sme da vas bije« (Nihče vas ne sme pretepati). Le peščica se je uprla tudi ljubljanskemu županu in njegovim oprodam ter izžvižgala tudi njih.

Tudi današnje demonstracije, ki naj bi bile v Kranju, so uperjene proti županu in vladi. Kranjskega župana Mohorja Bogataja podpirata SDS in SD, tiha zaveznika v predsedniški tekmi Boruta Pahorja proti Danilu Türku, slednjega podpirajo Zoran Janković, Milan Kučan in Gregor Golobič. V petek, na predvečer predvolilnega molka, je napovedano veliko vseslovensko zborovanje proti vladi Janeza Janše. Težko je verjeti, da »spontana« akcija ni namenjena v podporo Danila Türka, ki podpira demonstracije, ker se tudi sam zavzema za menjavo vlade. Alternativa pa je seveda znana: Zoran Janković, ki na srečo »stricev iz ozadja« za zdaj še ni prijavil stalnega bivališča na Cipru, tako kot njegov Jurček, da bi s tem ubežal rubežnikom in davkarjem. In ko, če bo kdaj, Zoki res »car« Slovenije, bo najbrž podobno kot Slobo kmalu pozabil na to, da nihče ne sme pretepati ljudstva, ki protestira proti (njegovi) vladi. »Niko ne sme da vas bije! Osim mene.« (Nihče vas ne sme pretepati! Razen mene).
(*Nihče vas ne sme pretepati)