Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Robert Waltl, ki ima religijo za praznoverje, zdaj nastopa kot oznanjevalec Desetih božjih zapovedi!?

Deli na:
Robert Waltl, ki ima religijo za praznoverje, zdaj nastopa kot oznanjevalec Desetih božjih zapovedi!?

Robert Waltl - Foto: arhiv Reporterja

V soboto smo imeli na TV Slovenija v oddaji Ozare priložnost gledati neverjetno preobrazbo direktorja Judovskega kulturnega centra v Ljubljani, za katerega pravijo, da ni ne etnični Jud, niti ni vernik, pač pa se gre posel s holokavstom za milijone evrov.

V soboto popoldne je bila na prvem programu TV Slovenija verska oddaja Ozare, v kateri je nastopil direktor Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robert Waltl. Najprej je treba pojasniti, da Judovski kulturni center ni registrirana verska skupnost, pač pa gre za zasebni zavod, ki ga je leta 2013 ustanovil Waltl. Ko smo lani pisali o Waltlu, nam je podpredsednik Judovske skupnosti Slovenije (registrirane verske skupnosti) Igor Vojtic dejal, da se gre Waltl »holokavst biznis«, da služi na račun judovstva in judovskih žrtev. Še več, Vojtic je poudaril, da sploh ne gre za Juda, niti po etnični pripadnosti niti po veri.

Kaj si misli o religiji, je Waltl razložil leta 2012 v pogovoru v Pogledih v okviru Dela. Dejal je, da je »defascinacija s čudežem religije, osvobajanje človeka od praznoverja skozi zgodovino pomemben dosežek. Kot vidimo danes, je zelo krhek in ga nenehno napadajo. Kot državljan se počutim napadenega.« Zgražal se je, da se vse bolj agresivno promovirajo vrednote družine, domovine, katolicizma. »Ateizem je v pravi nevarnosti.«

Toda kaj je Waltl govoril to soboto v oddaji Ozare! »Mojzes se je odločil, da bo šel na goro Sinaj in razmišljal, Bog pa mu je odgovoril. Dal mu je znamenja in na koncu z ognjem vžgal zakone v kamen. To je bilo Deset božjih zapovedi, ki jih poznamo še danes. Postale so temeljni zakon človeške civilizacije. Živimo v času kulturnega sekularizma. Sekularizem je moralo spremenil v stvar osebne preference. Kako je prišlo do tega? Dostojevski je to dobro razumel, ko je v Bratih Karamazovih napisal: brez Boga je vse dovoljeno in brez vere v Boga človeštvo izgubi razlog za plemenito vedenje bitij, ki so bila ustvarjena po božji podobi.

Nisem mogel verjeti svojim ušesom, govor sem poslušal še enkrat! Po besedah Vojtica je morda zdaj Waltl začutil, da utegne Janša zmagati na volitvah in je povsem spremenil retoriko. Ima pa seveda milijone razlogov za to, da je leta 2012 govoril o religiji kot o praznoverju in se zgražal nad vrednotami, kot so družina in domovina (to sta tudi za Jude sveti vrednoti). Je namreč tudi ustanovitelj in direktor zavoda za lutkovne in gledališke predstave Mini teater, ki deluje v tesni povezavi z njegovim zasebnim Judovskim kulturnim centrom.

Pozor, Mini teater je od leta 2003 do zdaj prejel skupaj kar 6,58 milijona evrov iz javnih virov! Od tega največ od ministrstva za kulturo (1,88 milijona evrov) in Mestne občine Ljubljana (1,84 milijona evrov). Waltl je ljubljenec in predvsem pitanec slovenskega levičarskega prizorišča. Poznavalci pravijo, da ga na TV Slovenija vabijo zato, ker ima podporo kulturniškega gejevskega lobija, v katerega ga prištevajo z njegovim partnerjem, režiserjem Ivico Buljanom.