Revija Reporter
Slovenija

Padli tajkun Boško Šrot se je pritožil na Evropsko sodišče

STA

25. feb. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Šrot v pritožbi na ESČP zaradi zadeve Istrabenz trdi, da sodišče ni zaslišalo priče obrambe in ni konkretiziralo očitka zlorabe položaja.

Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot je po več neuspešnih poskusih razveljavitve obsodbe v zadevi Istrabenz na nacionalnih instancah vložil pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). V pritožbi navaja, da sodišče ni zaslišalo priče obrambe in ni konkretiziralo očitka zlorabe položaja, poročajo Finance.

Šrot v pritožbi navaja kršitev šestega člena evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki varuje pravico do poštenega sojenja, in tudi kršitev prvega člena prvega protokola h konvenciji, ki govori o varstvu premoženja, je za Finance pojasnil odvetnik Blaž Kovačič Mlinar.

Šrot slovenskim sodiščem očita, da niso dovolila zaslišanja priče, ki jo je predlagala obramba; predlagan je bil Dušan Mohorko, nekdanji šef kriminalistov in odvetnik Pivovarne Laško. Iz prvega člena prvega protokola h konvenciji pa izpeljuje pravico do svobodne gospodarske pobude.

Poleg tega je Kovačič Mlinar poudaril še v obsodbi nekonkretiziran očitek zlorabe položaja. Po njegovem mnenju tudi ni logično, da domnevni oškodovanec v civilnih postopkih nima možnosti sprožitve civilnega postopka (ker da v tem primeru sploh ni bilo škode), država pa ima interes na podlagi takšnih abstraktnih kaznivih dejanj kazensko preganjati posameznike in jim dosoditi visoke zaporne kazni.

Šrot je bil obsojen na devet let in devet mesecev zapora, na prestajanje kazni pa se je prostovoljno zglasil oktobra 2014. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, Šrot ter brata Kristijan in Nastja Sušinski so bili obsojeni julija 2013. Bavčar in brata Sušinski za napeljevanje h kaznivemu dejanju in pranje denarja, Šrot pa za zlorabo položaja in ponarejanje poslovnih listin pri preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza iz začetka septembra 2007.

Višje sodišče v Ljubljani pa je za 11. april sklicalo narok v vnovičnem odločanju o obsodbi Bavčarja ter bratov Sušinski v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz. Vrhovno sodišče je namreč razveljavilo sodbo Bavčarju in Sušinskemu, Šrotovo zahtevo pa so zavrnili.