profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Iz zakulisja kongresa NSI: Kuclerjeva pogorela, Balažic pa ustanavlja liberalno stranko

Deli na:
Iz zakulisja kongresa NSI: Kuclerjeva pogorela, Balažic pa ustanavlja liberalno stranko

Foto: Bobo

Skrivnost ostaja stranka, ki še ni nastala. Seveda ni govora o stranki Aleša Primca, pač pa o novi liberalni stranki.

»Trudila se bom in delala odgovorno za krščansko demokracijo in njen program, predvsem pa za normalno Slovenijo. Pričakujem, da bo šla NSI še bolj navzgor, ker lahko marsikaj naredimo za Slovenijo,« je po vnovični izvolitvi za predsednico stranke izjavila Ljudmila Novak. Prejela je 91,5 odstotka glasov delegatov na kongresu v Brežicah, kjer je bila edina kandidatka. Volitve so potekale ves čas kongresa, da so lahko nekateri zapustili kongres predčasno.

Foto: Bobo

Kongres je izvolil tudi šest članov izvršilnega odbora: štiri poslance (Mateja Tonina, Jožeta Horvata, Ivo Dimic in Jerneja Vrtovca) ter dva župana (Alojza Soka iz Ormoža in Martina Mikoliča iz Rogatca). Mojca Kucler Dolinar, predsednica ljubljanskega odbora in ženske zveze, ni bila izvoljena. Bo pa članica izvršilnega odbora kot predstavnica ženske zveze do naslednjega leta, ko bo ta imela svoj kongres. 

Po mnenju naših virov naj bi mnogi delegati Kuclerjevi zamerili zelo kritične izjave glede predsednice, ki jih je dala za zadnjo številko Reporterja. Prav zato tudi ni pričakovati, da bo Kuclerjevo imenovala v izvršilni odbor predsednica Novakova, ki ima sicer pravico do imenovanja treh članov, preostala dve mesti pa sta rezervirani za predstavnika podmladka in seniorjev.

Kongres je sicer potekal v zelo mirnem vzdušju, vsakega govornika je spremljala uspešnica Viva La Vida avstralske rock skupine Coldplay. Udeležence sta pozdravila tudi evropska poslanca Lojze Peterle in Franc Bogovič, ki sta bila izvoljena na skupni listi NSI in SLS. Glavno pozornost pa je bila namenjena nekdanjemu predsedniku ustavnega sodišča Petru Jambreku, ki je udeležencem predstavil pobudo skupine pravnikov o prihodnosti EU. 

Foto: Bobo - Peter Jambrek je predstavil pobudo skupine pravnikov o prihodnosti EU

Kot je pozneje povedal novinarjem, bi pobudo predstavil vsaki stranki, ki bi ga povabila, tudi SDS, razprtije na desnici pa ga ne zanimajo: »Tisti, ki obračunavajo, je to njihov problem. /.../ Jaz sem proti temu, da se strnjujejo vrste, to počnejo vojaki.« Na vprašanje, ali sta se srečala z Janezom Janšo na sestanku skupine Act Tank prejšnji mesec, pa je odgovoril: »Janša je sedel v prvi vrsti in poslušal, jaz pa sem govoril.«

Po kongresu bo stranka oblikovala tretji steber zavezništev, s katerim bo skušala doseči 46 plus. To pomeni večino v parlamentu. Nekateri so to napoved pospremili z nasmeškom, Jambrek pa je  glede prihodnosti NSI dejal: »Pustimo času čas, tudi o Trumpu nismo nič vedeli.« 

Predsednica Novakova je na vprašanje, katere stranke vidijo v svojem stebru, odvrnila: »Nekatere so v parlamentu, nekatere zunaj, nekatere najbrž bodo še nastale. Že zdaj dobro sodelujemo z ljudmi, ki niso naši člani.« Ali je med njimi SLS, s katero so na evropskih volitvah oblikovali skupno listo? »SLS želim vse dobro, da bi jim uspelo, kar je nam leta 2011. Glede sodelovanja pa je vse odvisno od njih, do sedaj smo z njimi dobro sodelovali in ni ovir, da ne bi še naprej.«

Foto: Bobo - Milan Balažic: iz gibanja Nova prihodnost bo nastala nova liberalna stranka

Skrivnost ostaja stranka, ki še ni nastala. Seveda ni govora o stranki Aleša Primca, pač pa o novi liberalni stranki. Po naših informacijah naj bi jo ustanovil Milan Balažic, ki je na kongresu sedel v prvi vrsti in budno spremljal dogajanje. Že zdaj je ustanovil gibanje Nova prihodnost. Kaj več o njegovih članih pa bomo zvedeli v naslednjih mesecih. Kar ni uspelo Janši, bo torej Novakovi.