stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Repovž: Slovenski Berlusconi Janković naj bo premier

Deli na:

Urednik Mladine Grega Repovž je v tednu otvoritve Stožic ponovil idejo, da bi Zoran Janković lahko postal premier. Za to ima vse potrebne argumente, zlasti uresničene načrte, v Mladini meni Repovž, ki Jankovićevo privlačnost za volivce primerja z Berlusconijevo.

Urednik Mladine Grega Repovž je v tednu otvoritve Stožic ponovil idejo, da bi Zoran Janković lahko postal premier. Za to ima vse potrebne argumente, zlasti uresničene načrte, v Mladini meni Repovž, ki Jankovićevo privlačnost za volivce primerja z Berlusconijevo.

Zoran Janković se je v preteklih štirih letih postaral. Izraz na obrazu je malce manj gotov, več dvomov je na njem. Na njem se riše neprimerno več skrbi in težav kot takrat, ko je vodil eno največjih podjetij v državi. Tudi nasmeh ni več tako tipičen, širok, nenavadno brezskrben, piše Grega Repovž.

A spremenili ga niso dogodki, povezani s padcem z mesta prvega v Mercatorju. Res je trdo zgrmel z visokega položaja, se spet postavil na noge, zmagal na ljubljanskih županskih volitvah. A zdelal ga je njegov županski program. Težak mandat si je zastavil. A svoj mandat je v resnici simbolično že zaključil ta teden. Tri mesece pred volitvami. V trenutku, ko je bilo jasno, da sta stadion in dvorana končana, si je lahko Janković oddahnil. Pred nami stoji zmagovalec.

Janković hkrati zbuja nelagodje celotni slovenski politični paleti, preprosto zato, ker ne pristaja in dejansko ne govori njihovega jezika. Govori pa jezik, ki je, danes dokončno podprt z vidno in otipljivo učinkovitostjo, vse bolj všeč državljanom. Morda je treba na tem mestu potegniti vzporednico z Italijo. Dobesedno ves svet je težko razumel, zakaj Italijani volijo Berlusconija.


Italijanska nacija je pač ena najbolj potentnih na svetu, nacija umetnosti, filozofije, misli, idej. Zakaj so volili Berlusconija? Iz prav istega razloga, zaradi katerega so Ljubljančani volili Jankovića in zaradi česar bi ga tudi državljani zelo verjetno podprli, če bi se pojavil kot vodja kakšne stranke ali liste: ker imajo te politične elite, njihovih zgodb, dovolj. In veliko elementov, ki jih vidimo pri Berlusconiju, je mogoče danes videti pri Jankoviću. Seveda nista enaka, a dajeta enako vrsto zadoščenja.

Zoran Janković, predsednik Vlade Republike Slovenije? Zakaj pa ne? Politika mu sama odpira prostor, sam pa ima v tem trenutku najboljše reference. Leta 2008, ko so se pojavili prvi glasovi, da bi veljalo razmišljati o Jankoviću kot o premierskem kandidatu levice, se je zdelo pretenciozno. Za seboj je imel le zmago na županskih volitvah in veliko, veliko velikih načrtov. Danes ima reference, uresničene načrte, tisti, ki so se leta 2008 ponudili volivcem za alternativo Janezu Janši, pa so prinesli volivcem razočaranje.

Janković ima zmago na jesenskih županskih volitvah praktično zagotovljeno, vsi njegovi ključni projekti pa se bodo do leta 2012 končali oziroma dobili dokončno umestitev. Seveda, takrat so državne volitve, sklene komentator.