Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Raziskava neizprosno razkriva, kako nepomembna je Slovenija v EU

Deli na:
Raziskava neizprosno razkriva, kako nepomembna je Slovenija v EU

Foto: Bobo

Slovenija je med 28 članicami Evropske unije pristala na zadnjem mestu glede splošnega vpliva države na politiko unije, 25. mesto si deli še z Latvijo, Malto in Hrvaško, je razvidno iz raziskave londonskega think tanka Evropski svet za zunanje odnose (ECFR).

Slovenije tudi sicer ni med vplivnejšimi državami povezave, saj je tudi v tej kategoriji zasedla 25. mesto. Manj vplivne so le še Bolgarija, Hrvaška in Malta.

Najbolj vplivne države članice so Nemčija, Francija, Velika Britanija in Nizozemska. Razen Veliki Britaniji so tudi slovenski sodelujoči v raziskavi omenjenim državam namenili največ glasov.

Najbolje se je Slovenija odrezala na področju držav, ki se borijo za večjo integracijo znotraj Evropske unije, kjer je zasedla 14. mesto in s tem prehitela tudi nekatere starejše članice, kot sta na primer Švedska in Finska.

Slovenski strokovnjaki so v raziskavi v tej kategoriji največ glasov namenili Belgiji, Nemčiji in Franciji, ki so se tudi sicer znašle na prvih treh mestih.

V skupnem seštevku različnih kategorij vpliva in sodelovanja je Slovenija sicer zasedla 26. mesto za Malto ter pred Hrvaško. Prva tri mesta so zasedle Nemčija, Francija in Italija.


Med vplivnejšimi državami so sicer v povprečju tiste članice, ki so del povezave že praktično od začetka, npr. Nemčija, oz. imajo večje število prebivalcev, npr. Poljska.

Kar se tiče prioritet v politikah posameznih državah članicah, se Slovenija glede na raziskavo najbolj zavzema za skupno imigrantsko in azilno politiko, enotno fiskalno politiko in nadzor območja evra ter popoln enotni trg.

Slovenija je najbolj goreča zagovornica, da bi se morale z enotno fiskalno politiko ukvarjati vse države članice. Tudi sicer je Slovenija za večino politik, kot na primer skupna obrambna ali socialna politika, večinsko mnenja, da bi jo morale sooblikovati vse države članice.

Vidi pa Slovenija najboljšo partnerico za sodelovanje pri oblikovanju različnih politik v Nemčiji, sledita Francija in Italija. Med prvimi osmimi najboljšimi partnericami za sodelovanje je Slovenijo sicer navedla le Hrvaška, ki jo je uvrstila na peto mesto, Slovenija je medtem Hrvaško uvrstila na osmo mesto.

Slovenija, ki je postala članice EU leta 2004, je medtem med prvo deseterico le v kategoriji držav, ki so najmanj razočarale. V raziskavi so sicer spraševali, katera država članica je v zadnjih dveh letih najbolj razočarala in vprašani so izbrali Madžarsko. Slovenijo so uvrstili na 16. mesto oz. glede na odstotke peto od zadaj. Veliko držav si sicer deli skupna mesta.

V raziskavi je ECFR zaobjel mnenje 877 strokovnjakov iz držav članic, ki delajo na področjih evropske politike v vladah, inštitutih in medijih. Raziskava, ki je bila objavljena ta teden, odraža, kako vprašani vidijo vlogo svoje in drugih držav članic v EU.