Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merkel: Nacionalizem in egoizem ne smeta nikoli več dobiti v Evropi priložnosti

Deli na:
Merkel: Nacionalizem in egoizem ne smeta nikoli več dobiti v Evropi priložnosti

Angela Merkel na plenarnem zasedanju - Foto: Evropski parlament

Nemška kanclerka Angela Merkel je v torek pred predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in evropskimi poslanci odprla razpravo o prihodnosti Evropske unije.

“Strpnost je duša Evrope in nujna osnovna sestavina evropske ideje,” je dejala Merklova. Ta vrednota je bila v zadnjih letih na preizkušnji zaradi številnih izzivov, kot so javni dolg, terorizem, vojne blizu naše celine, migracij, digitalizacije in podnebnih sprememb.

Vse te izzive je mogoče uspešno rešiti le, če bo Evropa združena in če bomo “interese in potrebe drugih držav obravnavali kot svoje. Solidarnost temelji na strpnosti, in to je moč Evrope. Je del naše evropske DNA in pomeni premagovanje nacionalnih egoizmov”.

Solidarnost prav tako pomeni, da vpliva oslabitev pojma pravne države v eni članici ali napad na tamkajšnjo svobodo medijev na celotno EU. Nemška kanclerka je prav tako dejala, da “reševanje težav na podlagi ustvarjanja novih dolgov slabi območje evra”.

EU mora spregovoriti z enim glasom na globalnem trgu

Da bi bila Evropa “slišana v globalnem svetu, mora vzeti svojo usodo bolj odločno v svoje roke, saj je časov, ko smo se brez zadržkov zanašali na druge, konec”, je dejala Merklova. Z ustanovitvijo vojske EU kot “dodatka” k Natu bi pokazali “svetu, da vojne med evropskimi državami nikoli ne bo”.

Angela Merkel je prav tako poudarila, da so gospodarski uspeh, raziskave in inovacije nujni za Evropo. Izpostavila je potrebo po mejnih kontrolah Frontexa in skupnem evropskem azilnem sistemu.

“Evropa je naša najboljša priložnost za mir, blaginjo in dobro prihodnost. Ne smemo dovoliti, da nam ta priložnost zdrsne iz rok; to dolgujemo sebi, preteklim in prihodnjim generacijam. Nacionalizem in egoizem v Evropi ne smeta nikoli več dobiti priložnosti. Strpnost in solidarnost sta prihodnost. In to je prihodnost, za katero se je vredno boriti,” je zaključila.