klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protestni petek: Država je ujetnica "osebne drame" Janeza Janše, vsakič, ko je prevzel oblast, so sledile čistke (FOTO)

Deli na:
Protestni petek: Država je ujetnica "osebne drame" Janeza Janše, vsakič, ko je prevzel oblast, so sledile čistke (FOTO)

Foto: Bobo

Tokratni protivladni shod je v prestolnici zbrane popeljal na ekskurzijo v preteklost, na Roško, kjer so leta 1998 potekali protesti ob sojenju četverici. Danes so protestniki z vzvratno hojo opozorili na vračanje v preteklost, a se ob tem zavzeli za premik v sedanjost. Posebej kritični so bili do premierja Janeza Janše.

V Ljubljani so se protestniki v večjem številu ob 19. uri zbrali na Prešernovem trgu v Ljubljani. V dveh nagovorih so bili kritični predvsem do premierja Janše, ki so mu posvetili današnji protest. Po mnenju govorcev, ki so želeli ostati anonimni, je država ujetnica "osebne drame" Janeza Janše, ki da je vedno trdil, da se mu godi krivica. Očitali so mu, da mu gre za moč in denar in da razdvaja ljudi.

"Vsakič, ko je prevzel oblast, so sledile čistke na vseh področjih," so izpostavili.

Hkrati se niso izognili niti kritikam ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, ki jo v kratkem bremenita že dve zgodbi, povezani z njenim gostovanjem na Krasu in v Izoli, ko so se njene službene aktivnosti, kot kaže, mešale z zasebnimi, Pivčeva pa jasnih pojasnil še ni podala, saj je na dopustu.

S Prešernovega trga se je množica tudi ob zvokih nekaterih revolucionarnih pesmi podala mimo osrednje tržnice po Poljanski na Roško cesto. Kot so na družbenih omrežjih navedli aktivisti, gre za "strateško lokacijo, kjer se je nekoč že pisala slovenska zgodovina". Konec julija 1988 je senat vojaškega sodišča Janeza Janšo, Ivana Borštnerja, Davida Tasića in Francija Zavrla (četverico JBTZ) obsodil na zaporne kazni, na ulici pa je protestiralo več tisoč ljudi.


Danes pa so se kmalu po prihodu na Roško nekateri protestniki obrnili in se vzvratno sprehodili v preteklost, kar so nakazovale letnice, obešene na drevesih, vse do leta 1988. "Stojimo na mestu, kjer smo si Slovenci leta 1988 upali upreti strahovladi in podpreti nekaj žvižgačev," so jih opomnili na cilju.

Ob transparentu na čelu kolone, na katerega so zapisali geslo Naprej v sedanjost, so danes tako "skupaj začeli novo poglavje". In začeli so ga z najavo več metrov visoke lutke Janeza Janše, ki je slovesno naznanila, da z današnjim dnem odstopa, kar so protestniki glasno pozdravili. Po koncu so med protestnike razdelili tudi kartone z napisom JBTZombi in zbrane povabili na pogovor o novih rešitvah za slovensko družbo.

Protestniki vsak teden izražajo kritike do ravnanj vlade, predvsem do njenega odnosa do kulture, nevladnih organizacij, medijev in drugih skupin. Vedno je slišati tudi nasprotovanja korupciji in kraji javnega denarja. Pred dvema tednoma so na t. i. ljudski skupščini oblikovali 245 predlogov in zamisli, med drugim so se zavzeli za javno zdravstvo in šolstvo, spremembo volilne zakonodaje, delavske pravice in varovanje okolja. Minuli teden so bile v ospredju protesta pravice žensk.

Del protestnikov se je tudi danes zbral na Trgu republike, kjer so tudi tokrat za zbrane "odpri mikrofon" in jim omogočili, da povedo svoje misli. Skupina glasbenikov je to storila tudi skozi glasbo.

Protestne akcije so potekale tudi ponekod drugod po Sloveniji.