Revija Reporter
Svet

Trudeau: Kanadčani morajo priznati "grozne krivice", ki so bile v preteklosti storjene domorodcem

STA
4 383

12. feb. 2022 8:19 Osveženo: 8:58 / 12. 2. 2022

Deli na:

Justin Trudeau

Profimedia

Kanadčani morajo priznati "grozne krivice", ki so bile v preteklosti storjene domorodcem v državi, je v sredo na predvečer prvega državnega dne resnice in sprave dejal premier Justin Trudeau in priznal, da je težko razmišljati o napakah, ki jih je narod storil v preteklosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dokler kot država ne razumemo, da je vsaka naša zgodba vsa naša zgodba, ne more biti resnice, ne more biti sprave," je pred stolpom miru v Ottawi dejal Trudeau. Stolp je bil osvetljen v oranžni barvi, ki predstavlja solidarnost z domorodnimi prebivalci, poroča AFP.

Dejal je, da mora spominski dan, ki ga je parlament sprejel kot državni praznik, "priznati resnico, da je bila ta država v svoji preteklosti odgovorna za grozne krivice". Premier je ljudi pozval, naj poslušajo zgodbe pV reživelih in staroselcev, ki delijo svoje poglede in izkušnje.

V Kanadi so od maja letos na več lokacijah nekdanjih kanadskih verskih šol za otroke staroselcev našli več kot 1000 neoznačenih grobov. Okoli 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov so v 139 internatih po državi, ki jih je v imenu vlade upravljala katoliška cerkev, prisilno šolali od konca 19. stoletja do 90. let prejšnjega stoletja. Tam so bili izolirani od svojih družin ter odrezani od svojega jezika in kulture. Učence so pogosto fizično in spolno zlorabljali.

Leta 2019 je kanadsko sodišče za človekove pravice odredilo, da mora kanadska vlada vsakemu od tisoč otrok domorodcev, ki so bili po letu 2006 ločeni od staršev in so jih namestili v državni sistem varstva otrok, izplačati 40.000 kanadskih dolarjev odškodnine. Zvezno sodišče je prav v sredo zavrnilo pritožbo, ki jo je vložila Trudeaujeva administracija.