Revija Reporter
Slovenija

Novakova: Razdeljenost Slovencev ob vseh izrečenih psovkah še nikoli ni bila tako velika

M. M.
2.475

25. maj. 2021 9:07 Osveženo: 9:52 / 25. 5. 2021

Deli na:

Ljudmila Novak

Bobo

»Zaradi napetosti medsebojnega obtoževanja o dejanjih iz preteklosti izgubljamo čas in energijo, predvsem pa naš ugled,« svari evropska poslanka Ljudmila Novak.

»Menim, da še nikoli ni bilo tako pomembno zavedanje in vedenje, kam želimo kot narod. Ne gre zgolj za gradnje avtocest ali železniških prog. Gre predvsem za to, v kakšnem odnosu in duhu želi Slovenec živeti ob Slovencu,« piše Novakova na svojem blogu.

Evropska poslanka je pred 30. obletnico osamosvojitve Slovenije spomnila, da se je slovenski narod pred desetletji na demokratičen način odločil za svojo državo. »Skupaj smo zbrali pogum in se odločili za korak, o katerem so naši predniki lahko le sanjali. Korak proti demokraciji, svobodi, pokončnosti in hvaležnosti. Da je Slovenec lahko končno brat Slovencu v svoji državi.«

Danes smo pred velikimi izzivi prihodnosti razklani, je zaskrbljena: »Razdeljeni in ujeti v preteklosti nam tovrstnih izzivov ne bo uspelo premagati. Posledično nam grozi izguba naše identitete in ugasnitev ognja slovenskega upanja po demokratični, svobodni in napredni skupni državi.« Ob tem opozarja: »Nastradali pa ne bomo mi, ampak naši potomci.«

»Slovenski narod, tako kot tudi drugi evropski narodi, je bil v preteklosti soočen s številnimi grozotami. Pomembno je, da naredimo vse, kar je v naši moči, da do tovrstnih grozot, ki so jih doživeli naši predniki, nikoli več ne pride,« poziva poslanka.

»Verjamem, da mora vsak človek v nekem trenutku, če želi živeti naprej, zakopati to, kar se je zgodilo v preteklosti, sicer nas teža življenja utegne predčasno pokopati,« je prepričana.