stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prodaja Dela samo še vprašanje časa

Deli na:
Prodaja Dela samo še vprašanje časa

Foto: Bobo

Prodajo Dela naj bi Laščani izpeljali do volitev, da o njegovi usodi v primeru zmage na volitvah ne bi mogla odločati Janševa SDS.

Vodstvo Pivovarne Laško naj bi se po naših informacijah že odločilo za prodajo Dela švicarsko-nemškemu medijskemu imperiju Ringier-Axel Springer Media AG, ki se za nakup največje slovenske časopisne hiše zanima skupaj z švedsko medijsko hišo Bonnier. Po neuradnih informacijah naj bi za Delo ponujali okoli 19 milijonov evrov, vendar niso pripravljeni kupiti tiskarne, ki bi ostala Laščanom. Prav tako bi obdržali tudi časopisno hišo Večer.

Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je dejal, da glede odločitve o prodaji Dela ni obveščen, prav tako tudi ne, ali bodo o njej odločali že na seji nadzornega sveta Pivovarne Laško, ki je sklicana za sredo, 12. oktobra. Tiskovni predstavnik Pivovarne Laško Jure Štruc pa je na naše vprašanje odgovoril: „V sredo je redna seja NS Pivovarne Laško, na kateri bomo obravnavali redne teme. Torej tekoče poslovanje. Na vseh sejah obravnavamo tudi načrtovano dezinvestiranje vseh naših naložb. Eksplicitno o prodaji ne bomo govorili.“ Izvedeli smo še, da bo Pivovarna Laško Delo prodala v paketu, torej skupaj s Slovenskimi novicami. Kaj bodo nato novi lastniki storili s časopisoma, pa jih ne zanima. Kot je znano, naj bi se RASM zanimali predvsem za Slovenske novice, Bonnier pa za Delo. Tako naj bi Slovenske novice dobile švicarsko-nemškega lastnika, Delo pa švedskega. Hkrati naj bi izvedli racionalizacijo delovnih mest, in sicer naj bi odpustili skoraj polovico zaposlenih. Konkretno se govori, da naj bi odpustili 170 od vsega skupaj 440 zaposlenih. Tudi novinarski kolektiv naj bi se zmanjšal na število, kot naj bi bila na zahodu primerljiva s prodano naklado edicij. Jasno je, da bo na „udaru“  predvsem Delo, ki mu prodana naklada še naprej strmo pada, ne pa Slovenske novice, ki so doslej Delu nosile „zlata jajca“.

Po naših informacijah se naj bi Giacomelliju že nekaj časa tresel stolček. Govori se o skorajšnjem imenovanju dodatnega člana v upravo časopisne hiše, ki bi izpeljal temeljito racionalizacijo poslovanja, česar Giacomelliju v zadnjih letih ni uspelo.

Švedski Bonnier ima sicer v Sloveniji že v lasti dnevnik Finance, ki naj bi ga po novem pridružili Delu kot samostojno edicijo, novi direktor Dela pa naj bi postal Peter Frankl. Mimogrede, v ponedeljek (10. oktobra) okoli 11. ure se je Frankl srečal z Bojanom Petanom, večinskim lastnikom DZS, ki ima v večinski lasti Dnevnik. O čem sta se (prihodnja) najpomembnejša medijska moža v državi pogovarjala, ne vemo. Morda o delitvi slovenskega medijskega prostora: eden bo pokrival bolj levi del, drugi pa bolj desnega. Kot je znano, je Petan še donedavnega veljal za Golobičevega človeka, medtem ko Frankl, vsaj če beremo njegove kolumne v Financah, stavi na Janševo zmago na volitvah. Kar torej ni uspelo Danilu Slivniku, bo tako Petru Franklu!