GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković menda sploh ne bo kandidiral za poslanca

Deli na:
Janković menda sploh ne bo kandidiral za poslanca

Foto: Bobo

Na volitve naj bi šla le njegova lista ali stranka. Janković naj ne bi kandidiral za poslanca, ampak bi veljal za kandidata za mandatarja.

Novinarji Financ so v krogih blizu Jankovića izvedeli, da ljubljanski župan ne bo šel v neposredno predvolilno tekmo, ampak bo v boj poslal svojo ekipo, stranko oziroma listo Zorana Jankovića. Ta scenarij naj bi bil posledica sprejete zakonodaje o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije. Vsem izvoljenim poslancem namreč samodejno preneha mandat župana, česar pa Janković ne želi tvegati, ker nima zagotovila, da bo res predsednik vlade.

Če pa bi levica na volitvah prejela absolutno večino, Jankovićeva stranka pa med levimi opcijami največ glasov, bi mandatar postal Janković. Njegova težnja naj bi bila, da je večina v parlamentu podpora izvršilni veji oblasti, podobno kot je v praksi ljubljanski mestni svet neposredno izvoljenemu županu.

V Financah se v zvezi s takšno, posredno Jankovićevo kandidaturo sprašujejo, ali bo ministrstvo za notranje zadeve, ki ga začasno vodi Aleš Zalar (LDS, registriralo stranko v tednu dni, kako se bo v predvolilnih soočenjih sploh pojavljal Janković in ali bomo priče neposrednemu soočenju Janše, Boruta Pahorja (SD) in Jankovića? Odprto vprašanje ostaja tudi ali bo Jankovićeva lista oziroma stranka obravnavana kot neparlamentarna stranka,nejasno pa je tudi, kdo bo denimo za Jankovića kandidiral v Mariboru in kako bo ljubljanski župan uredil odnose z drugimi strankami samozvane slovenske levice.